Analyse
Rusland vandaag = Japan in de sixties? 4 jaar geleden - donderdag 3 juli 2014

Net als Rusland vandaag, beschikte Japan toen op het eerste zicht over bitter weinig troeven. Toch bleek het land van de rijzende zon in de 2 daaropvolgende decennia erg winstgevend. Conclusie?

Vergelijken is niet gelijk hebben. In plaats van een genuanceerde analyse van de fundamenten voor te leggen, toveren sommige analisten of fondsenbeheerders liever sensationele vergelijkingen uit hun hoed om het beleggerspubliek te overtuigen. Deze vanzelfsprekende “waarheden” zijn vaak echter met een korrel zout te nemen.

 

Onlangs verklaarde David Iben, een Amerikaanse beheerder, zijn voorliefde voor Russische aandelen door het huidige Rusland met het Japan van de jaren 60 te vergelijken. Net als Rusland vandaag, beschikte Japan toen op het eerste zicht over bitter weinig troeven. Toch bleek het land van de rijzende zon in de 2 daaropvolgende decennia erg winstgevend voor waaghalzen die er toen in hadden belegd.

 

Waarom is een dergelijke redenering dan zo gevaarlijk?

 

Vooreerst omdat naast het succes van een land (of een bedrijf) ook heel andere, veel negatievere scenario’s mogelijk zijn, en dit natuurlijk in het nadeel van de belegger. Wat bijvoorbeeld als de corruptie in de toenmalige Japanse zakenwereld nóg was toegenomen? Of wat als een ander land, zoals India of Brazilië, Japan de loef had afgestoken?

 

Scenario’s die erop wijzen dat wat zich toen afspeelde in Japan, zich niet noodzakelijk in Rusland zal herhalen. Mede dankzij zijn gedisciplineerde en goed opgeleide bevolking, slaagde het land van de rijzende zon er toen in om zich op relatief korte tijd op te werpen als ‘s werelds tweede grootste economie (met leidersposities in de electronica- en autosector). Puike prestaties dus die voor Rusland niet meteen binnen handbereik liggen.

 

Bovendien lijkt beleggen in Rusland, zelfs in het kader van een langetermijnstrategie, ons risicovoller dan beleggen in het Japan van toen. Zo zou de belegger er blootgesteld zijn aan een sterke volatiliteit (Oekraïense crisis,…) en misschien zelfs flinke beursverliezen kunnen lijden (o.a. door de staatsinmenging in de economie). Waarschijnlijk was de toenmalige Japanse beurs dus een stuk goedkoper dan de Russische beurs vandaag.
Conclusie: laat u niet zomaar overtuigen door argumenten gebaseerd op soms vergezochte vergelijkingen. En verkies altijd een gedetailleerde analyse van de huidige situatie.

 

Deel dit artikel