Analyse
Portugal schudt markten wakker 4 jaar geleden - dinsdag 15 juli 2014

De problemen bij de Portugese groep Espirito Santo, eigenaar van BES, hebben de markten eraan herinnerd dat de risico’s verbonden aan de schuldcrisis nog niet volledig zijn verdwenen.

De banksector is nog steeds te speculatief om erin te beleggen.
Gezien de zwakke vooruitzichten blijven we grotendeels van de markten in de eurozone weg. Om evenwichtig te beleggen, raadpleeg
onze strategie

Slechts enkele individuele aandelen zijn de moeite waard. 

 

De problemen bij de Portugese groep Espirito Santo, eigenaar van BES, de bank met dezelfde naam, hebben de markten eraan herinnerd dat de risico’s verbonden aan de schuldcrisis nog niet volledig zijn verdwenen hoewel ze de laatste maanden flink zijn verminderd. Na de ontdekking van boekhoudkundige onregelmatigheden (de groep boekte zware verliezen op bepaalde leningen) is de vrees rond de solvabiliteit van BES fors toegenomen. De Portugese overheid wees erop dat de problemen bij de groep niet die van de bank zijn en dat de bank goed gekapitaliseerd is. Er zijn met andere woorden geen risico’s voor de overheidsfinanciën. Portugal heeft een beperkte bewegingsruimte indien het nodig zou zijn om BES te redden aangezien het land pas het steunprogramma heeft verlaten.

 

Het mag niet verbazen dat beleggers het hazenpad hebben gekozen waardoor het betrokken aandeel werd geschorst en de rente op Portugees staatspapier hoger ging.

 

Maar van een besmetting was er geen sprake : de rente van andere zwakke eurolanden kende slechts een lichte stijging.

 

Deel dit artikel