Analyse
Een goede week voor de Bel 20 3 jaar geleden - vrijdag 25 juli 2014

Vrijdagmiddag noteerde de Bel 20 in vergelijking met een week daarvoor 2 % hoger.
De S&P 500 ging met 0,5 % vooruit en brak daarmee het vorige record. De Stoxx Europe 50 van zijn kant klom met zowat 1 %.

 

Focus op de resultaten

Ondanks de geopolitieke spanningen en de reeds hoge beurswaarderingen zijn de markten opnieuw hogere regionen gaan opzoeken.
Aangezien de crisis in Oekraïne en die in Israël niets veranderen aan de economische vooruitzichten van de planeet, focusten de beleggers op de aankondigingen en de kwartaalresultaten van de ondernemingen.

 

Belgische aandelen

Kinepolis (verkopen) kreeg vleugels na de aankondiging van de overname van een Nederlandse bioscoopgroep tegen een interessante prijs. Door de deal treedt de groep binnen in een gloednieuwe markt met potentieel en wordt haar expansiestrategie kracht bijgezet.
Mobistar (verkopen) verraste met een beter dan verwacht tweede kwartaal en bevestigde zijn jaarvooruitzichten. Het bloeden lijkt voorlopig gestopt, maar het blijft knokken in een bijzonder concurrentiële markt.
– Barco (houden) kwam met een halfjaarrapport naar buiten waaruit bleek dat de groep er toch erger aan toe is dan verwacht. Het management verwacht een betere tweede jaarhelft.
– Deceuninck (houden) trok zich weinig aan van de forse winstdaling van het eerste halfjaar (te wijten aan ongunstige wisselkoersen). Ondanks enkele probleemmarkten evolueerden de verkoopvolumes gunstig. Bovendien kon het bedrijf de prijsstijgingen van de grondstoffen in Turkije in de producten doorrekenen.
Euronav (houden) verzeilde in het tweede kwartaal weer in de rode cijfers (na een kleine winst in het eerste kwartaal). Dat was geen echte verrassing, de koers bleef er vrij onbewogen bij. Voor het derde kwartaal stelt het bedrijf door de betere tarieven beterschap in het vooruitzicht.
CMB (houden) verloor heel wat terrein. De kernactiviteit (drogebulkvervoer) blijft op de sukkel en diepte de verliezen in het tweede kwartaal verder uit. Toch kwam er een lichte winst op het bord dankzij de luchtvaartdochter ASL (meerwaarde op verkoop van een vliegtuig).
– Nyrstar (kopen) verraste met bijzondere puike halfjaarcijfers (hoewel het nettoresultaat over de eerste jaarhelft nog met rode inkt wordt geschreven). Om zijn investeringsprogramma voor de komende drie jaar te financieren overweegt het een kapitaalverhoging met voorkeurrecht.
– UCB (verkopen) kwam met goed nieuws over een epilepsiemiddel in de laatste klinische testfase; de lancering zou in 2016 mogelijk moeten zijn.
– ThromboGenics (verkopen): de koers swingde helemaal de pan uit. Een mogelijke verklaring is dat shorters drukdoende zijn om hun posities te sluiten. Of is er misschien toch meer aan de hand en handelen sommige partijen met voorkennis?
– KBC (houden) genoot met volle teugen van vleiende rapporten van twee beurshuizen.

 

Buitenlandse aandelen

Resultaten die goed werden onthaald, zijn die van Apple (kopen), Texas Instruments (kopen), Daimler (houden), Encana (kopen), Nasdaq OMX (houden), Repsol (kopen) – dat nu financieel sterker staat en weer op groei hoopt – en Facebook (verkopen) – dat via de mobiele communicatiemiddelen weliswaar méér inkomsten haalde uit de reclame maar waarvan de koers te optimistisch is.
Puike resultaten kwamen ook van de sector van de biotechnologie (zowat + 3 %). Wij blijven positief voor dat segment maar vinden het alleen geschikt voor wie grote risico's aandurft.
Doordat de goede cijfers alle bedrijfssectoren betreffen, geeft dat vertrouwen aan de belegger.

 

Teleurstellende cijfers waren echter het deel van Amazon, Caterpillar, LVMH (verkopen), Philips (verkopen) – dat er niet in slaagt om de opzet op te krikken en bij wie de schuld alsmaar oploopt –, Unilever (verkopen) – waarvan de activiteit vertraagt in Azië, stagneert in Europa, en dat de vooropgestelde 80 miljard euro omzet voor 2020 wellicht niet zal halen –, en GlaxoSmithKline (houden) – dat onder meer moeilijkheden ondervindt met zijn behandelingen van ademhalingsproblemen.

 

Op de agenda

– Maandag 28 juli: kwartaalresultaat van Reckitt Benckiser; Algemene Vergadering van National Grid; index van de vastgoedmarkt in de VS
Dinsdag 29 juli: kwartaalresultaat van Intervest Offices & Warehouses, Vastned Retail Belgium, UBS, KPN, BP, Deutsche Bank, Pfizer
Woensdag 30 juli: coupononthechting van Pfizer; kwartaalresultaat van Total, Melexis, Barclays, UCB, Saint-Gobain, Wolters Kluwer, Bayer, Airbus Group; BBP in België en de VS; vergadering van de FED
– Donderdag 31 juli: kwartaalresultaat van Telenet, GBL, Exmar, Umicore, Exxon, Volkswagen, AB InBev, Solvay, GDF Suez, AstraZeneca, ENI, Banco Santander, Siemens, Randstad, Royal Dutch, Vinci, Carrefour, Diageo, Telefónica, Enel, L’Oréal; inflatie en werkloosheid in de eurozone
– Vrijdag 1augustus: kwartaalresultaat van Bekaert, ArcelorMittal, Belgacom, Cofinimmo, Befimmo, Axa, Société Générale, Procter & Gamble; werkloosheid in de VS

Deel dit artikel