Analyse
Beursweek: Europese beurzen boeren fors achteruit 4 jaar geleden - vrijdag 11 juli 2014

Nadat de beurzen de laatste tijd flink hoger schoten, heeft menig belegger deze week besloten zijn winst op te strijken.

Zo ging de S&P 500 deze week 1 % achteruit, verloor de Stoxx Europe 50 niet minder dan 3 % en sloot de Bel 20 de week af met -2,5 %. De beurs van Lissabon leed op weekbasis een verlies van meer dan 10 %.
Op de Nasdaq leden belangrijke technologieaandelen zoals Facebook, Twitter en Amazon verlies.

 

Economie

In mei boerde de industriële productie achteruit in Duitsland, Frankrijk en Italië. Het Europese herstel blijft dus zwakjes. Indien de vooruitzichten voor de resultaten van 2014 niet worden opgetrokken, zouden de beleggers wel eens geneigd kunnen zijn massaal hun winst op te strijken.

 

Sectoren

– De luchtvaarttransportsector verloor 6,4 % nadat Air France-KLM aankondigde dat het zijn verwachtingen voor de bedrijfsmarge terugschroefde als gevolg van de druk op zijn marges (deze sector is niet interessant).
– De banksector staat opnieuw onder druk. Doordat de soliditeit van de Portugese bank Esprito Santo in twijfel wordt getrokken, wordt gevreesd voor een domino-effect. Ook lijdt de sector onder nieuwe gerechtelijke dreigingen. Na BNP Paribas (houden) zou nu ook Commerzbank een fikse boete kunnen opgelegd krijgen van de VS. Deutsche Bank (verkopen) zou de volgende in de rij zijn. En naarmate de stresstesten naderen, raakt de sector nog meer onder druk. De markt bevindt zich op zijn laagste punt van de laatste 7 maanden. Neemt u liever geen risico's, dan vermijdt u de sector best.

 

Aandelen

– KBC (houden) leed onder een omstreden beslissing van de Hongaarse regering, die de bankverzekeraar ertoe dwong een provisie van 0,39 EUR per aandeel aan te leggen voor hypotheken die begin de jaren 2000 in vreemde valuta (vnl. in Zwitserse frank) aan de Hongaarse particulier werden verstrekt. Uiteindelijk zou de hele zaak KBC wel eens veel meer kunnen kosten. Dit zal KBC echter niet beletten om de financiële crisis achter zich te laten.
– Barco (houden) stuurde een winstalarm uit voor het eerste halfjaar, 12 dagen voor de bekendmaking van zijn halfjaarresultaat. We vinden zijn doelstellingen al een paar maanden nogal ambitieus. De koers viel terug op het niveau dat het aandeel bereikte na de aankondiging van ontgoochelende kwartaalresultaten eind april.
– Euronav (houden) heeft een private plaatsing gedaan van 10 556 808 nieuwe aandelen (met een decote van 3 %) om de aankoop van 4 VLCC-tweedehandsschepen te financieren. De prijs die Euronav hiervoor zal betalen, is conform de prijzen die momenteel op de markt worden gehanteerd. De groep blijft zijn vloot vernieuwen op een markt waar het evenwicht tussen de vraag en het aanbod voor reders steeds gunstiger oogt. Sinds begin 2014 stegen de prijzen voor tweedehandsschepen met een flinke 20 %.
– Van de Velde (houden) maakte voor het 1e halfjaar een forse omzetstijging bekend (+10,3 %). De groep is echter niet staat om de dalende verkopen van de Amerikaanse keten Intimacy tegen te houden. Een waardevermindering is nu onvermijdelijk.
– arGEN-X (vermijden) heeft een mislukte beursgang achter de rug. De koers lag 8 % onder de introductieprijs (die al aan de onderkant van de vork lag). Zijn 3 sterproducten zijn momenteel nog niet ver genoeg ontwikkeld om het toekomstige succes in te schatten.
– Total (houden) gaat minder investeren om zijn marges te stutten. Ook is er een gebrek aan belangrijke ontdekkingen. De groep stoot verder activa af.

 

Op de agenda

– Maandag 14: kwartaalresultaten van Citigroup
– Dinsdag 15: kwartaalresultaten van Intel; beleggersvertrouwen in Duitsland, kleinhandelsverkopen in de VS
– Woensdag 16: kwartaalresultaten van Abbott, Bank of America, omzet Rio Tinto, ex-coupon Procter & Gamble (uitkering 15/08); bbp in China
 – Donderdag 17: kwartaalresultaten van IBM, SAP, Novartis, trading update Gimv; halfjaaromzet van Carrefour; inflatie in de eurozone
– Vrijdag 18: kwartaalresultaten van General Electric

 

Deel dit artikel