Analyse
Voorbije beursweek: aankondigingen van ECB hadden beperkte impact 4 jaar geleden - vrijdag 6 juni 2014

De ECB kondigde een arsenaal van sterke maatregelen aan en sluit niet uit dat nog meer middelen zouden kunnen worden ingezet indien noodzakelijk (terugval inflatie...). De beurzen hebben het nieuws goed onthaald, zonder meer.

Markten

De aandelenmarkten reageerden positief op de aankondigingen van de ECB, maar waren niet bepaald euforisch. De koersen hadden het nieuws immers al gedeeltelijk voorspeld. Globaal gezien zijn de indexen maar lichtjes gestegen.

 

Sectoren

– Zoals verwacht reageerden de aandelen uit de banksector positief op het nieuws dat de banken goedkoop liquiditeiten zullen kunnen lenen van de ECB.
– De halfgeleiderssector profiteerde van de opwaartse bijgestelde ramingen van één van de sectorspelers. We raden u nog altijd Intel, Texas Instruments en Melexis aan.
– De cyclische aandelen, zoals de aandelen uit de chemiesector, sloten de week met winst af.

 

Aandelen

– Montea (verkopen) lanceert een kapitaalverhoging. Niet intekenen. Verkoop uw inschrijvingsrechten op de beurs of wacht het einde van de intekenperiode af.
– EVS (kopen) ging de hele week op en neer. De koers zakte donderdagavond maar veerde vrijdag weer op. De markten reageren overdreven op de ontgoochelende kwartaalresultaten: sinds de bekendmaking kelderde de koers met 14 %. Profiteer van de daling.
– Bpost (kopen) sloot de week af op een historisch hoogtepunt onder andere dankzij het koopadvies van Morgan Stanley; ondanks een rendement van ±35 % sinds de beursintroductie, beschikt de koers nog over potentieel.
– Delta Lloyd (kopen) klom deze week met meer dan 3 % als gevolg van een aantal informatieve vergaderingen met zijn Europese beleggers en nieuwe maatregelen om de solvabiliteit van de groep op te trekken. Ter herinnering, u heeft nog tot 11 juni om te kiezen of u het dividend in cash, dan wel in aandelen wenst te ontvangen (kies voor het dividend in aandelen om de Nederlandse roerende voorheffing van 15 % te vermijden).
– Deutsche Bank (verkopen) legde de voorwaarden van zijn kapitaalverhoging vast (niet intekenen) en verwacht dat het een paar fikse boetes zal opgelegd krijgen (waardoor het vertrouwen in het aandeel nogal ver te zoeken is).
– Repsol (kopen) lijdt niet langer meer onder het meningsverschil met zijn aandeelhouder, het Mexicaans overheidsbedrijf Pemex, dat uiteindelijk zijn belang verkocht (we handhaven onze ramingen en ons advies).
– Volkswagen (verkopen) geeft nieuwe aandelen uit om de controle over Scania over te nemen. De integratie zal volgens ons echter niet van een leien dakje lopen. Ook betekent dit voor de aandeelhouder een winstverwatering. We verlagen onze ramingen.

 

Op de agenda

– Maandag 9: ex-coupon Apple
– Dinsdag 10: ex-coupon CSC; Abbott ontmoet zijn beleggers; bbp Turkije
– Woensdag 11: ex-coupon Vodafone en Encana; Sainsbury deelt kwartaalomzet mee
– Donderdag 12: ex-coupon Merck en Coca Cola; detailverkopen van de VS
– Vrijdag 13: leidende rentevoet van Japan

 

Deel dit artikel