Analyse
Indonesiƫ: het nieuwe China? 4 jaar geleden - dinsdag 17 juni 2014

Indonesië zou wel eens het nieuwe "productieatelier" van de wereld kunnen worden.

Terwijl in China de lonen erg snel blijven stijgen, beschikt Indonesië over vele troeven: een overvloed aan goedkope arbeidskrachten, een stabiel politiek kader, een groeiende markt en de wil om buitenlandse beleggers aan te trekken en een gunstig ondernemersklimaat te creëren.
De beurs van Jakarta blijft erg volatiel maar is dankzij de goedkope roepia correct gewaardeerd, zeker gezien de verhoopte rendementen die eveneens bovengemiddeld zijn.
Beleg 5% van uw portefeuille in het aandelenfonds
Fidelity Funds - Indonesia Fund A USD of mik op de tracker iShares MSCI Indonesia (NYSE Arca, ticker: EIDO).

 

Mooi groeitraject

In 2010 stond Indonesië nog 54e in de ranglijst van het Wereld Economisch Forum. Tegenwoordig staat het op de 38e plek, vóór Turkije, Mexico, Brazilië of India, Italië of Portugal. De voorbije 10 jaar liet Indonesië een gemiddeld economisch groeiritme optekenen van boven de 5%, en ook dit en volgend jaar moet het normaal zonder veel problemen dat ritme kunnen aanhouden.

 

De staatsschuld bedraagt ongeveer 24% van het bbp en de begrotingstekorten stijgen niet langer uit boven de 1 à 2 % van het bbp. Ook slaagde Indonesië erin het vertrouwen van buitenlandse investeerders te winnen en kondigde het een programma aan om zijn energie-, wegen- en haveninfrastructuur op te waarderen. Dit zal de levenskwaliteit ten goede komen, maar ook de toegang tot de markten, een vlotter verkeer van personen en goederen, enz. Niettemin blijven de infrastructuur en de wijdverspreide corruptie grote aandachtspunten.

 

Een bewogen 2013

Indonesië blijft erg afhankelijk van het humeur van de markten en van buitenlands kapitaal. Zo keerden in 2013, door de verwachting dat de Amerikaanse rentevoeten snel zouden stijgen, veel beleggers landen met een negatieve betalingsbalans de rug toe. Indonesië is er daar één van en de Indonesische roepia verloor in het tweede halfjaar 2013 bijna de helft van zijn waarde t.o.v. de euro.

 

Om de munt te ondersteunen, werd de leidende rente tot vijf keer toe verhoogd: van 5,75 naar 7,5%. De obligatierente volgde: in een paar maanden tijd stegen de rentevoeten op 10 jaar van 5 naar 9%. De renteverhoging volstond echter niet om de inflatie te counteren. Die bleef in 2011 en 2012 nog onder de 4% maar klokte in 2013 af boven de 8%.

 

2014 kalmer

Ondanks nieuwe turbulentiezones in diverse groeilanden bleef Indonesië buiten schot en kreeg de roepia zelfs weer iets meer kleur sinds begin 2014. Met een hervormingsgezinde regering in het verschiet lijkt Indonesië uitstekend geplaatst om garen te spinnen bij de overvloed aan liquiditeiten afkomstig uit Japan, de eurozone en de VS.

 

De inflatie en de rentevoeten blijven weliswaar hoog en het blijft afwachten wat de gevolgen daarvan zullen zijn op de vraag van de gezinnen. Maar gezien de zondvloed aan buitenlands kapitaal die naar het land blijft stromen, is Indonesië één van de meest gegeerde bestemmingen in Azië!

 

Deel dit artikel