Analyse
Geweld in Irak verhoogt olie-onrust 4 jaar geleden - woensdag 25 juni 2014

De militaire successen van de islamistische rebellen in Irak brachten de kwetsbaarheid van het land weer onder de aandacht en zorgen voor onrust op de oliemarkten. Meteen ook slecht nieuws voor diverse conjunctuurgevoelige groeilanden. Wat zijn de gevolgen voor uw beleggingen?

Belegt u in de oliesector, doe dit dan voor de lange termijn.
Kies voor de volgende fondsen:
– 
KBC Equity Oil en SSgA Energy Index Equity.
Bent u bereid meer risico te nemen, koop dan de volgende aandelen:
– 
Chevron, BP, Repsol.
Opgelet, wees selectief in de groeilanden:
– Vermijd
Zuid-Afrika (kwetsbaar), Turkse aandelen (politieke instabiliteit, torenhoge inflatiecijfers, donkerrode handelsbalans, te hoge waarderingsniveaus), Indiase aandelen (duur door de opmars van de voorbije maanden, gevoelig voor conjunctuurgrillen), Russische aandelen (zal garen spinnen bij een stijging van de olieprijzen maar de economische situatie gaat er achteruit).
– Koop:
Indonesische aandelen (de hoge inflatie vormt een bedreiging voor de roepia, maar de handelsbalans baart geen zorgen en het groeipotentieel is groot.), Braziliaanse aandelen (afgestraft door de hoge inflatie en de groeivertraging in Brazilië), Chinese en Mexicaanse aandelen (China en Mexico zijn goed gewapend om degelijk te blijven presteren).
Meer info? Raadpleeg
onze portefeuilles om evenwichtig te beleggen. 

 

Een verdeeld land

De burgeroorlog in Irak barstte volop los door het offensief van de jihadistische ISIS-rebellen (Islamitische Staat van Irak en Syrië). Zij hebben nu grotendeels het noordwesten van het land in handen, in het noordoosten is er de autonome regering van Koerdistan, in het centrum en het zuiden behoudt de regering de macht.

Het leeuwendeel van de olieproductie bevindt zich in Koerdistan en in regeringsgebied, en sinds de aanval op de pijplijn naar Turkije in maart wordt de meeste olie ook geëxporteerd via het zuiden en de terminals in de Perzische Golf. Het offensief in het noorden had dus weinig impact op de extractie- en exportcapaciteit van Irak, maar destabiliseert wel een sleutelspeler op de internationale oliemarkten, die naar verwachting zijn productie de komende jaren fors zou verhogen.

 

Belangrijke pion voor het westen

Irak is op zich slechts goed voor 4 % van het wereldwijde olieaanbod maar tekent wel voor 30 % van de wereldwijde productiestijging sinds 2005 en is ook het land dat de voorbije jaren zijn export het meest heeft verhoogd. Zo bood het een antwoord op de stijging van de wereldwijde vraag en hielp het excessieve prijsstijgingen te voorkomen.

Het Internationaal Energieagentschap mikt voorzichtig dat Irak tegen 2019 bijna 5 miljoen vaten zal produceren. En die stijging zou volstaan om te voldoen aan 20 % van de verwachte toename van de wereldwijde vraag.

Irak is dus een sleutelspeler voor het evenwicht op de internationale oliemarkten, zeker sinds het instorten van de productie in Libië en door de regelmatige sabotageacties in Nigeria.

Landen die hieraan zijn blootgesteld

De olieprijs klom voorlopig slechts een paar dollar per vat hoger. Toch reageerden sommige financiële markten erg heftig.

De groeilanden zijn het gevoeligst voor een stijging van de olieprijzen. Hun energie-efficiëntie ligt (veel) lager dan die van de ontwikkelde industrielanden en bij elke stijging van de energieprijzen wordt hun (arme) bevolking hard geraakt.

In tegenstelling tot de westerse industrielanden, die garen spinnen bij een hogere vraag en een hoger investeringspeil vanwege de OPEC-landen, genieten de groeilanden niet van gunstige neveneffecten. Voor hen vertalen hogere olieprijzen zich heel snel in een (nog) hogere inflatiedruk en een slechtere handelsbalans.

Logischerwijs zijn het dan ook landen zoals Zuid-Afrika, Turkije en India (die sowieso al kampen met hoge inflatiecijfers en dito handelstekorten) die onverbiddelijk afgestraft worden door de beleggers.


Deel dit artikel