Analyse
De ECB kondigt een resem maatregelen aan 4 jaar geleden - donderdag 5 juni 2014

Nadat de inflatie in april slechts 0,7 % bedroeg, kondigde Eurostat voor mei een daling aan tot 0,5 %, wat ver onder de doelstelling van de ECB ligt.
Bijgevolg lanceert de centrale bank een hele reeks maatregelen om de inflatie en de groei te boosten.

Leidende rentevoet

De ECB verlaagt zijn leidende rentevoet van 0,25% tot 0,15%.

 

Leningen aan banken, negatieve rentevoeten

De ECB verlaagt de rentevoet voor banken die hun vermogen bij de centrale bank willen parkeren van 0 tot -0,10 %.

 

Ook is de ECB bereid geld te lenen aan de banken onder de volgende voorwaarden: de bedragen mogen maximum 7 % vormen van de kredietportefeuille bestemd voor de niet-financiële privésector (zonder hypothecaire leningen). Deze goedkope leningen worden voor een periode van 4 jaar ingevoerd en mogen de banken niet aanwenden om staatspapier te kopen. Het doel hiervan is immers om tot 400 miljard euro in de reële economie te pompen.

 

Inkoop activa?

Ook blijft de ECB de piste voor het inkopen van financiële activa gelinkt aan reële activa (zoals vastgoed) onderzoeken. Dit duidt erop dat de centrale bank haar arsenaal aan oplossingen wil uitbreiden en later mogelijks nog meer middelen zal inzetten.

 

Elk zijn rol

Aan de hand van deze aangekondigde maatregelen wil de ECB ook de banksector en de bestuurders van de eurozone ertoe aanzetten om mee een rol te spelen in het herstel van de economie.

 

Zo zullen de banken kapitaal toegekend krijgen van de ECB om in de economie te pompen. Politici moeten op hun beurt streven naar economisch evenwicht door erop toe te zien dat de nodige structurele hervormingen sneller worden geïmplementeerd.

 

Deel dit artikel