Analyse
Beleggen in Brazilië? 4 jaar geleden - woensdag 11 juni 2014

Op 12 juni gaat het WK voetbal van start. Toen de Brazilianen in 2007 de organisatie van dat evenement toegewezen kregen, waren ze door het dolle heen. Vandaag vreest een meerderheid dat het toernooi geen goede zaak is. Analyse en adviezen...

Situatie verslechterd

In 2007 bevond de heropleving van Brazilië zich op een hoogtepunt. De wereldwijde crisis in 2009 bracht hier echter grondig verandering in. Bijgevolg nam de regering een rist maatregelen om de consumptie aan te jagen. Maar hierdoor is de toestand van de overheidsfinanciën fors verslechterd.

 

Erger nog, de consumptiestimulerende maatregelen hebben de inflatie zo sterk aangewakkerd dat de centrale bank haar beleid radicaal moest verstrakken. De leidende rente is in één jaar tijd gestegen van 7,25 naar 11% waardoor krediet zo duur is geworden dat het zowel de investeringen als de consumptiebestedingen dreigt af te remmen!

 

Het Braziliaanse bbp is in 2013 maar met 2,3% gegroeid en dit jaar zal het naar verwachting met minder dan 2% stijgen. Cijfers die niet te vergelijken zijn met de 6,1% van 2007 of de 7,5% van 2010.

 

Van volksfeest naar volkswoede

Het WK voetbal had een krachtige katalysator moeten worden om Brazilië verder te moderniseren. Vandaag vrezen de autoriteiten echter dat de sociale onrust het imago van het land zal schaden en investeerders zal wegjagen.

 

De Braziliaanse bevolking aarzelt immers niet om de blunders van hun autoriteiten aan de kaak te stellen. Zo werden heel wat grootschalige infrastructuurwerken niet afgerond en werden enorm veel financiële middelen besteed aan de bouw van de voetbalstadia.

 

En dit terwijl er in oktober presidentsverkiezingen worden gehouden waarna de organisatie van de Olympische Spelen van Rio in 2016 zal volgen. De kalender de komende 24 maanden oogt dus bijzonder druk, een context die zich niet leent tot grondige economische hervormingen.

 

Onze adviezen

Hoewel de vooruitzichten op korte termijn niet rooskleurig zijn voor Brazilië, blijft het langetermijnpotentieel intact. We mogen niet vergeten dat het land bulkt van de natuurlijke rijkdommen en dat het over een enorme binnenlandse markt beschikt.

 

Daarom blijven we een klein deel (5%) van onze dynamische portefeuille op 10 jaar voorbehouden voor Braziliaanse aandelen. Bij de aandelenfondsen raden we Amundi Funds Equity Brazil of BNY Mellon Brazil Equity A EUR aan.

 

Bij de individuele aandelen vinden we Telefonica Brasil koopwaardig.

 

Bij de obligatiefondsen, rekening houdend met de daling van de real en de forse stijging van de rentevoeten, mag u intekenen op HSBC GIF Brazil Bond A, ofwel in euro ofwel in dollar. Beperk ook hier het gewicht in uw portefeuille tot maximaal 5%.

 

Deel dit artikel