Analyse
Balans van de maand juni: beurzen naar hoogtepunten dankzij centrale banken 3 jaar geleden - maandag 30 juni 2014

Beleggers blijven aandelen verkiezen aangezien de rente maar blijft dalen onder invloed van de soepele monetaire politiek van de centrale banken.

In juni boekte de belegger in euro op de wereldwijde beurzen een winst van 1,7 %. Hiermee komt de winst sinds begin dit jaar op 7,3 % uit.

 

Valuta

– Het Britse pond is de winnaar van juni. De munt steeg met 1,1 % tegenover de euro en noteert nu op het hoogste niveau tegenover de eenheidsmunt sinds 2012. Tegenover de Amerikaanse dollar is de huidige koers niet meer gezien sinds 2008 toen de financiële crisis de kop opstak. De Bank of England heeft gezien de sterkte van de economie en de stijging van de vastgoedprijzen maatregelen aangekondigd om de toekenning van hypotheekleningen af te remmen. Logisch zal ze de eerste van de grote, westerse centrale banken zijn die de rente zal optrekken. Een ondersteuning voor het pond, dat na jaren van onderwaardering, stilaan zijn evenwichtsniveau bereikt heeft tegenover de euro.
De beurs van Londen blijft wel koopwaardig.

 

– De euro, die in mei nog rond 1,40 USD stond, sloot juni af rond de 1,36 USD. Monetaire ingrepen van de ECB en de Fed liggen aan de basis hiervan. Zo wogen de daling van de Europese leidende rentevoet tot 0,15 % en de aankondiging van extra liquiditeiten op de munt. De Amerikaanse centrale bank van haar kant zal haar soepele monetaire beleid de komende kwartalen aanhouden omdat de inflatie, volgens haar te laag ligt. De activa die de Fed aanhoudt zal blijven toenemen, hoewel de waarde van de liquiditeiten die in de markt worden gepompt verder zal dalen. De eerste renteverhoging moet niet voor 2015 worden verwacht.

 

Beurzen

– De opkomende landen hebben sinds begin dit jaar reeds een winst van 9,7 % neergezet.
Verkoop uw Russische en Indiase aandelenfondsen.
Koop Braziliaanse, Mexicaanse, Chinese en Indonesische aandelenfondsen (via de tracker iShares MSCI Indonesia).
Rusland heeft 7,1 % teruggewonnen nadat de spanningen met Oekraïne verminderden. De Europese bedreigingen om extra sancties af te kondigen, hebben hun effect niet gemist.
India is blijven profiteren van de euforie na de verkiezingen en de hoop op economische hervormingen.
In Brazilië zijn de vooruitzichten op korte termijn gemengd maar op langere termijn zijn de natuurlijke hulpbronnen en de enorme interne markt zeker troeven. Enkel voor de durvers onder u.
In Mexico hebben aandelen geprofiteerd van de verrassende rentedaling. In euro heeft de belegger op maandbasis 2,6 % winst en 14,6 % sinds ons aankoopadvies in maart.
In China deden slagvaardige uitspraken van de eerste minister de vrees over een harde landing van de economie wegebben.
Indonesië zou dankzij goedkope arbeidskrachten en een gunstig kader voor buitenlandse investeringen wel eens de nieuwe productiehal van de wereld kunnen worden.

 

– Hoewel de Chinese beurs hiervan niet heeft geprofiteerd, konden de staal- en non-ferrosector de woorden van de eerste Chinese minister wel smaken.
Koop Rio Tinto, ArcelorMittal of Nyrstar, als u een hoger risico aanvaardt.

 

– De oliesector boerde goed vooruit.
Hoewel het Iraakse olieaanbod nog niet verstoord is, heeft de Iraakse opmars van de opstandelingen de olieprijs een flinke duw in de rug bezorgd (+3,6 % in juni).
Koop BP, Chevron, Repsol.

 

– De Amerikaanse beurs ging deze maand 2,4 % vooruit.
De Amerikaanse beurs verdient nog steeds een plaatsje in de portefeuille, zijn het voor slechts 15 % (i.p.v. 25 % voorheen).
Koop Amerikaanse aandelen en aandelenfondsen.

 

– In Europa trappelden de markten ter plaatse.
Het effect van de onuitgegeven maatregelen van de ECB is snel verdampt. Winstwaarschuwingen en de onverwachte groeivertraging van de privésector wogen door. Het groeipotentieel zal op lange termijn niet boven de 1 % zal uitkomen.
We blijven globaal gezien negatief over de eurozone.

Deel dit artikel