Analyse
Wisselmarkten in april 4 jaar geleden - dinsdag 6 mei 2014

Er was in april weinig te beleven.

Drie elementen zorgden daarvoor.
De dollar zal in de toekomst een echte must blijven.

 

Ten eerste evolueerde de wereldwijde conjunctuur zoals verwacht. De Amerikaanse economie was niet in supervorm door de koude winter maar zou toch snel moeten heropleven. Het VK laat dan weer goede dingen zien terwijl de eurozone uit een recessie klautert. Japan, ten slotte, zet zijn zeer soepele politiek verder met resultaten die koud en warm blazen. Voorlopig blijven beleggers het land het voordeel van de twijfel geven.

 

Ten tweede zijn de meeste actoren tevreden met het huidige evenwicht tussen de grote valuta.

 

Ten derde worden de munten uit de opkomende landen die onder druk staan ten volle gesteund door de nationale monetaire autoriteiten zodat de (geïmporteerde) inflatie niet wordt aangewakkerd. Zo is de roebel stabiel gebleven dankzij een nieuwe interventie van de Russische centrale bank die de rente met 0,50 % heeft verhoogd. De Braziliaanse real werd gesteund door de 9e opeenvolgende rentestijging tot 11 %.

 

Deze stabiliteit kan natuurlijk niet eeuwig duren en twee factoren kunnen voor beweging zorgen: een wijziging van de monetaire politiek door één van de grote economische blokken of een plotse economische terugval.

 

Op monetair vlak verwachten we geen verrassing in de VS dit jaar. Maar hoe dichter de eerste stijging van de leidende rentevoet komt, voorzien voor midden 2015, hoe sterker de dollar zal worden. De euro zou dan weer te lijden kunnen hebben onder een monetaire versoepeling door de Europese centrale bank om de deflatie de loef af te steken. Op conjunctuurvlak zal elke ontgoocheling in de kaart van de dollar, de enige vluchtwaarde, spelen.

 

Deel dit artikel