Analyse
Japanse economie veert sterk op 4 jaar geleden - dinsdag 20 mei 2014

In het eerste trimester is de Japanse economie met 1,5 % gegroeid tegenover het kwartaal ervoor.

Het land heeft tijdens het jaarbegin één van de hoogste groeipercentages ter wereld neergezet. Maar deze uitzonderlijke prestatie is kunstmatig.
Op korte en middellange termijn mag u 5 % van uw vermogen beleggen in Japanse aandelen via het aandelenfonds Aberdeen Global Japanese Equity A2 JPY.

 

Op 1 april is de Japanse BTW gestegen van 5 tot 8 % en consumenten hebben massaal hierop geanticipeerd door te winkelen. De gezinsconsumptie nam met 2,1 % toe in het eerste trimester, de sterkste stijging sinds het eerste trimester van 1997. In het vierde kwartaal van 2013 was er slechts een toename van 0,4 % opgemeten. Maar deze koopwoede is verdwenen als sneeuw voor de zon want vandaag zijn de winkels leeg. Dat belooft voor het tweede kwartaal.

 

Het groeiherstel beperkt zich evenwel niet tot de consumptieboom. Op drie maanden gingen de bedrijfsinvesteringen, essentieel voor een voortzetting van het herstel, er met 4,9 % op vooruit.

 

Hoewel de groei in het tweede kwartaal slecht zal zijn (consumptieboom begin 2014 valt weg), zou Japan toch opnieuw een zeker dynamisme moeten ten toon spreiden.

 

Deel dit artikel