Analyse
India heeft gestemd voor verandering 4 jaar geleden - dinsdag 27 mei 2014

Wat te denken over de beleggerseuforie die hierop volgde?

Ook de beleggers geloven in de verandering in India. Sinds Modi op 13 september 2013 zijn kandidatuur als premier bekendmaakte, klommen Indiase aandelen al 40 % hoger. Ook de roepie kreeg weer wat meer kleur en steeg met 5 % t.o.v. de euro. Het is al van 2009 geleden, bij de vorige parlementsverkiezingen, dat de Indiase financiële markten nog in zo'n euforische stemming waren. De reactie op de markten is echter overdreven. Indiase aandelen zijn duur en de roepie zal wellicht in waarde zal dalen. Profiteer bijgevolg van deze klim om uw winst op zak te steken. Verkopen.

 

Klinkende overwinning

Marenda Modi, de leider van de Bharatiya Janata-partij (BJP), de grootste oppositiepartij in India, is erin geslaagd om de Congrespartij te onttronen. De BJP behaalde op eigen kracht een parlementaire meerderheid, en met de steun van 54 zetels extra van zijn politieke bondgenoten, is de meerderheid van de nieuwe premier erg comfortabel.

De oppositie bestaat uit 44 zetels voor de Congrespartij en een rist kleine regionale partijen die de overblijvende zitjes verdelen. Met een ruime parlementaire meerderheid en gesteund door de kiezer, lijkt Modi dus alle troeven in handen te hebben om eindelijk de broodnodige hervormingen door te voeren, die nodig zijn om de Indiase economie wakker te schudden.

De wil om te hervormen...

De belangrijkste problemen van India zijn een slechte infrastructuur en een gebrek aan gekwalificeerde arbeidskrachten. Om dit te verhelpen moet het land massaal investeren, maar daar heeft het helaas niet de middelen voor. De overheidsfinanciën zijn er slecht aan toe en de spaarquote gaat in dalende lijn.

Modi zal er dus moeten in slagen om India opnieuw aantrekkelijk te maken bij buitenlandse investeerders. Het is echter de vraag of het recept dat hij op regionaal niveau heeft toegepast (toen hij Gujarat bestuurde), ook nationaal zal aanslaan. Hij riskeert op nationale schaal immers meer weerstand te ondervinden, waar hij af te rekenen zal krijgen met een logge bureaucratie en de politieke oppositie in de Rajya Sabha, het Indiase hogerhuis.

India beschikt over een tweekamerstelsel, en telkens is het akkoord van beide kamers vereist, behalve voor materies inzake financiën, waar het lagerhuis het laatste woord heeft. Daar heeft de partij van de nieuwe premier de meerderheid, maar in het hogerhuis heeft ze slechts 61 van de 245 zetels.

Er zullen dus ofwel compromissen moeten worden gesloten ofwel zal de politieke strijd nog herhaaldelijk overtuigend moeten gewonnen worden om hervormingen door het wetgevend proces te krijgen.

Aangezien de partij van Modi ook maar in 6 van de 28 deelstaatregeringen zit, zou de concrete implementatie van maatregelen ook weleens veel vertraagd kunnen worden door allerhande politieke spelletjes. Bovendien zal de logge bureaucratie voor bijkomende vertraging zorgen. Tot slot zijn de noodzakelijke hervormingen zo talrijk en ingrijpend, dat het een illusie is om te hopen op een snelle verbetering van de economische context. Zelfs met een sterke regering en een vastberaden premier wordt het nog een tijd wachten alvorens het potentieel van India tot uiting zal komen.

Beursstijging overdreven

Het is al van 2009 geleden, bij de vorige parlementsverkiezingen, dat de Indiase financiële markten nog in zo'n euforische stemming waren. Toen behaalde de Congrespartij een ruime overwinning en had ook zij de hoop op verandering aangewakkerd: de beursindexen spurtten toen 17 % hoger op de dag van de bekendmaking van de resultaten en gingen in de maanden erna nog eens ruim 100 % hoger.

De beleggers dachten dat de coalitie rond de Congrespartij erg solide was en dat ze de handen vrij had om de economische dynamiek weer op de rails te krijgen. Wat volgde, waren helaas jaren van ontgoocheling en neerslachtige beursindexen. De nieuwe regering vandaag heeft meer kans op slagen, maar toch lijkt de beurseuforie ons ook nu weer buiten proportie.

 

Deel dit artikel