Analyse
Economisch herstel in de eurozone blijft zwak 4 jaar geleden - dinsdag 20 mei 2014

De eurozone blijft broos en lijkt bovendien zeer verdeeld.

De zwakke groei en lage inflatie in Europa zet druk op de ketel van de ECB, die wordt aangespoord om snel te handelen. Maar men moet geen mirakels verwachten. Het is dan ook beter om buiten onze grenzen te beleggen. Raadpleeg onze strategie voor meer informatie.

 

In het 1e trimester steeg het bbp met slechts 0,2 %, evenveel als in het 4e kwartaal van 2013. Op jaarbasis is de groei 0,9 % tegenover 0,5 % voorheen. Enerzijds is er Duitsland dat de locomotief blijft van de eurozone. Op kwartaalbasis groeide het land 0,8 % en op jaarbasis bedroeg de groei 2,3 %. Anderzijds is de BBP op kwartaalbasis opnieuw gedaald in Italië (-0,1 %), Finland (-0,4 %), Portugal (-0,7 %) en in Nederland (-1,4 %). Griekenland, dat geen kwartaalcijfers meer publiceert, zit nog altijd in een recessie met een daling van het BBP van 1,1 % op jaarbasis. De Franse economie stagneert. Tussen de twee uitersten zitten enkele landen zoals Spanje (+0,4 % op kwartaalbasis) en België (+0,4 %) die het goed doen.

 

Ook op het vlak van inflatie, 0,7 % voor de hele eurozone in april, is er een tweedeling. De inflatie is negatief in Griekenland (-1,6 %) en Portugal (-0,1 %) en zeer zwak in Spanje (0,3 %) en Ierland (0,4 %). In Finland (1,3 %) en Oostenrijk (1,6 %) ligt de inflatie daarentegen dichtbij het doel van de Europese Centrale Bank.

 

Deel dit artikel