Analyse
De voorbije week: beurzen wat teruggewezen! 4 jaar geleden - vrijdag 16 mei 2014

De economische groeicijfers voor de eurozone werden niet goed onthaald, al stond de Stoxx Europe 50 vrijdagmiddag wel nog op een weekwinst van 0,5%. Onze Bel 20 klokte op datzelfde moment af op een verlies van 1,2%.
Ook in de VS verloren de S&P 500 en de Dow Jones terrein, respectievelijk 0,4% en 0,8%, al blijven beide indexen op een hoog niveau.

Beursnieuws

Het economisch herstel in Europa blijft kwetsbaar en in het bijzonder de situatie in Italië, Frankrijk en Portugal baart zorgen. Na de publicatie van de groeicijfers liet de impact voor de obligatiemarkten en de vluchtwaarden niet op zich wachten. De Belgische rente op 10 jaar zakte tot 1,93% en trok daarna weer wat aan. De druk op de spaarrente blijft hoe dan ook aanwezig. Op de beurzen kregen vooral diverse Zuid-Europese aandelen en ook de bankwaarden (-1,5% in Europa) klappen.
In de VS verkiezen de beleggers duidelijk de meest solide bedrijven boven hun risicovollere collega's. De koersen van Chevron (kopen), Exxon (houden), Abbott (houden) en Waste Connection (houden) bereikten piekniveaus.
De markten reageren ook altijd positief op fusie- en overnameberichten, zoals in het geval van Pfizer (houden), AT&T (kopen), Apple (kopen). Amerikaanse aandelen blijven hun plek in uw portefeuille waard.


Bedrijfsnieuws

- Agfa-Gevaert (kopen) dook ruim 15% lager na de bekendmaking van een ontgoochelende kwartaalomzet. De groep lijdt onder de afwachtende houding van de Amerikaanse ziekenhuizen in het licht van de gezondheidszorghervorming in de VS maar slaagt er wel in om haar kosten te beheersen, sloot het eerste kwartaal af in het groen en bevestigde ook haar doelstellingen.
- EVS (kopen) publiceerde tegenvallende kwartaalresultaten, ondanks de grote sportevenementen dit jaar (Olympische winterspelen, WK voetbal). Boekjaar 2014 zal minder goed worden dan verwacht maar de mooie vooruitzichten op langere termijn blijven intact en het dividendrendement bedraagt 4% netto. Profiteer van de overdreven koerscorrectie.
-D’Ieteren (verkopen) leed onder de zachte winter in Europa voor de activiteit autoruiten (Belron) en ook het omzetcijfer van de autodistributie ontgoochelt. Het koersniveau onderschat de concurrentiedruk en de groep verwacht een sterkere winstdaling dan wij hadden gevreesd (zonder niet-recurrente elementen en belastingen).
- Deceuninck (houden) spon dan weer garen bij de zachte Europese winter en publiceerde een hogere kwartaalomzet dan verwacht. De rentabilteit zal lijden onder negatieve wisselkoerseffecten (Turkse lira, Russische roebel) en minder stijgen dan gedacht. We hebben onze winstramingen teruggeschroefd. Na de koersklim is het aandeel correct gewaardeerd.
- Bekaert (houden) kampt eveneens met negatieve wisselkoerseffecten en de omzet bleef onder onze verwachtingen. De koers verloor meer dan 10%. We verwachten wel dat de rentabiliteit verder zal verbeteren.
- Ageas (houden) kwam met halfslachtige resultaten die leden onder de stormen en overstromingen in het Verenigd Koninkrijk. De rentabiliteit van de divisie leven zit wel in de lift.
- KBC (houden) kon uitpakken met een beter dan verwacht kwartaalresultaat dankzij de forse daling van de verliezen op kredieten, maar de koers moest afrekenen met veel winstnemingen.
- IBA (verkopen) zag zijn koers hoger gaan na de publicatie van zijn kwartaalresultaten maar de verkoop van zijn systemen voor protonentherapie stagneert en het orderboek raakt niet vlot genoeg gevuld. De omzetgroei laat ons wat op onze honger.
- Kinepolis (verkopen) spon garen bij diverse grote Hollywoodproducties en veel lokale films ook, en tevens bij de zachte winter die we achter de rug hebben. Het aantal bioscoopbezoekers in het eerste kwartaal klokte 11,2% hoger af dan vorig jaar. De rentabiliteit stijgt maar de koers houdt daar al rekening mee.
- Nyrstar (kopen) zal niet meer betalen dan verwacht voor de opwaardering van een smelterij in Australië. Het project blijft hoe dan ook ambitieus. Het aandeel is erg riskant, maar wie durft, die mag een gok wagen in de hoop dat de zinkprijzen zullen aantrekken.
- Cofinimmo (houden) verkocht het kantoorgebouw North Galaxy met verlies (daling van de intrinsieke waarde met 1,39 EUR). Het verlaagt zo zijn blootstelling aan de kantorenmarkt en het herstructureerde ook een groot deel van zijn schuld, waardoor het meer ruimte krijgt om te investeren. De winst- en dividendverwachtingen bleven ongewijzigd.
- Société Générale (houden) zag zijn koers niet opleven na de bekendmaking van zijn plan 2016. De doelstellingen blijken niet ambitieuzer dan werd verwacht.
- Zurich Insurance (kopen) publiceerde kwartaalcijfers in de lijn van de verwachtingen en profiteerde van uitzonderlijke meerwaarden. Het aandeel blijft interessant omwille van het dividend.
- Deutsche Post (houden) beleefde een zwak kwartaal onder druk van de concurrentie en van negatieve wisselkoerseffecten.

 

Op de agenda

- Maandag 19 mei: onthechting dividend bpost, Cofinimmo
- Dinsdag 20 mei: eerste jaarresultaten Vodafone; onthechting dividend BNP Paribas, CMB; algemene vergadering EVS en Exmar, inflatiecijfers VK
- Woensdag 21 mei: algemene vergadering Aegon; beleggersontmoeting Deutsche Telekom
- Donderdag 22 mei: resultaat GIMV; algemene vergadering Delhaize, Deutsche Bank, Delta Lloyd
- Vrijdag 23 mei: onthechting dividend Deutsche Bank; cijfers industriële productie in België

Deel dit artikel