Analyse
De bank van Japan handhaaft haar politiek 4 jaar geleden - donderdag 22 mei 2014

Enkele dagen na het bekendmaken van de kwartaalgroei kiest de bank van Japan ervoor om haar monetaire politiek niet aan te passen. Toch heeft de economie volgens ons nood aan extra maatregelen.

De Japanse obligatiemarkt wordt grotendeels gedomineerd door de centrale bank en de rente op 10 jaar bedraagt slechts 0,6 %. Vermijd bijgevolg Japanse obligaties.
We beleggen liever op de Japanse aandelenmarkt om zo van de zwakke yen en de herstellende concurrentiekracht van de bedrijven te profiteren. De beurs van Japan blijft dus aanwezig in bijna al onze
portefeuilles, via het fonds Aberdeen Global - Japanese Equity A2 JPY.

 

In het 1e kwartaal groeide de Japanse economie met 1,5 % ten opzichte van het vorige kwartaal en met 3 % vergeleken met een jaar geleden. Dit cijfer is echter grotendeels te danken aan de gezinnen die met de btw-stijging in het vooruitzicht (van 5 tot 8 % op 1 april) in het 1e kwartaal massaal veel hebben ingekocht. Bijgevolg zou het 2e kwartaal wel eens voor een flinke domper kunnen zorgen (de verkopen in de winkelketens kelderden in april met 12 %).

 

Ondanks alles meent de bank van Japan (die geldinjecties voorziet) dat haar huidige politiek sterk genoeg is om de export nieuw leven in te blazen en de beoogde 2 % inflatie te bereiken.

 

Maar hoewel de daling van de yen (waardoor geïmporteerde producten ook wel duurder werden) de inflatie hoger deed klimmen, bedroeg ze in maart nog maar 1,6 %, wat op zich nog veraf lag van de 2 %-doelstelling.

 

Hetzelfde geldt voor de handelsbalans die nu al bijna 2 jaar met verlies kampt (de export heeft moeite om te herstellen).

 

Wel is het zo dat het optrekken van de btw de inflatie een duw in de rug zou moeten geven (het grootstedelijk gebied Tokyo kondigde voor april een inflatie van 2,7 % aan). Ook tonen de recentste cijfers aan dat de bedrijven dankzij de daling van de yen nu meer investeren en op termijn meer zouden moeten exporteren. Niettemin blijf extra hulp van de centrale bank meer dan welkom.

 

Deel dit artikel