Analyse
Amerikaanse economie: een flinke stap achteruit! 4 jaar geleden - vrijdag 2 mei 2014

De cijfers voor het 1e kwartaal hebben de markten ontgoocheld.

Niettemin mag u gezien op de Amerikaanse beurzen meer kans is op interessante rendementen, het risico er redelijk laag ligt en de dollar nogal zwak is, in Amerikaanse aandelen blijven beleggen, via aandelenfondsen of individuele aandelen. 

 

In het 1e kwartaal is de Amerikaanse economie blijven stagneren (groei van 0,1 % ten opzichte van een jaar voorheen, na een stijging van 2,6 % in het 1e kwartaal 2013).
Zo hebben de barre weersomstandigheden een negatief effect gehad op de bouwsector. Maar in tegenstelling tot de verwachtingen zijn de gezinsuitgaven toch geklommen (stijging van 3,0 %, gemiddeld werd van het beschikbare inkomen 4,1 % gespaard).

 

Ondanks de stijging van de uitgaven in de private sector, zijn de investeringen in diezelfde sector helaas gezakt (-6,1 %). Ook de export boerde achteruit (-7,6 %), alsook de overheidsuitgaven (-0,5 %).

 

Mogelijks zal de Fed deze terugval beschouwen als het bewijs dat het herstel nog broos is en economische stimuli noodzakelijk blijven. Bijgevolg zullen er nog flink wat liquiditeiten in de economie worden gepompt en zullen de financiële markten hiervan nog een tijdje kunnen profiteren.

 

Ook zou de Amerikaanse economie over heel 2014 in staat moeten zijn om meer dan 2,5 % te groeien. Overigens duiden de laatste werkloosheidscijfers op beterschap en zou de groei na de moeizame winter opnieuw moeten opveren tijdens de lente en de zomer.

 

Deel dit artikel