Analyse
Aarzeling op de beurzen, de hele week lang 4 jaar geleden - vrijdag 23 mei 2014

Vrijdagmiddag klokte de S&P 500 af op een winst van ongeveer 1 % ten opzichte van een week voorheen; de Stoxx Europe 50 bleef op weekbasis vrijwel in evenwicht en de Bel 20 oogstte voor de verkiezingen van zondag +0,6 %.

Markten

In de VS boekten de markten deze week een kleine winst, nadat de Fed bevestigde dat het niet van plan is op korte termijn de rentevoeten op te trekken.
In Europa hopen de markten dat de ECB nieuwe initiatieven zal nemen om de economie aan te zwengelen (de recentste indicatoren wijzen niet op een dynamisch herstel).

 

De banksector kon standhouden ondanks de ontgoochelende indicatoren in Europa, de boete betaald door Crédit Suisse en de boete die BNP Paribas (houden) zou kunnen oplopen, alsook de verdenkingen van het manipuleren van de rente die op HSBC (houden) en Crédit Agricole wegen.

 

De olieprijs per vat overschreed 110 USD in New York als gevolg van de forse afname van de oliereserves in de VS, het geweld in Libië en de spanningen met Rusland (die op het aanbod zouden kunnen wegen). Chevron blijft in deze sector onze favoriet.

 

De druk op de mijnsector is iets afgenomen na de bekendmaking van een positief macrocijfer in China. De prijs van ijzererts zakte tot minder 100 USD per ton. Rio Tinto blijft een interessante koop.

 

De Europese nutssector ging sinds januari 10,6 % hoger. De beleggers zijn naarstig op zoek naar goedkope rendementsaandelen. In deze sector raden we u EDP, National Grid, Veolia Environnement en GDF Suez aan (de koers van deze laatste kan nog een positieve invloed ondervinden nu UBS en Morgan Stanley hun advies over het aandeel opwaarts bijstelden).

 

Aandelen

– Gimv (kopen) maakte voor zijn boekjaar dat op 31/03 werd afgesloten, magere resultaten bekend als gevolg van het fiasco van Electrawinds. Niettemin blijft het dividend stabiel en is het in de toekomst niet bedreigd. Het nettodividendrendement bedraagt 4,9 %.
– Nyrstar (kopen) verloor deze week ±6,5 % Beleggers stellen zich vragen over de capaciteit van de groep om haar ambitieuze projecten van de volgende 2 jaar te financieren, alsook over het verdere verloop van het Talvivaara-dossier, dat de balans zou kunnen aantasten. De koers houdt rekening met deze onzekerheden.
– ThromboGenics (houden) boerde deze week met ±10 % achteruit. Gezien Novartis (houden) de verkooprechten van een behandeling voor ooginfecties van het biotechbedrijf Ophtotec (buiten de VS) heeft gekocht, is het niet meer zo zeker dat het labo een openbaar bod zal doen op ThromboGenics. De herziening van de strategie van de commercialisering van Jetrea in de VS wordt nog steeds bestudeerd.
– Exmar (kopen) reageerde op een aanbestedingsaanvraag voor de transport van ethaan. Het aanbod is slechts één van Exmars talrijke projecten. De reder bevindt zich immers in een luxepositie en kan zowaar kiezen tussen tal van investeringsmogelijkheden. Bovendien zal tegen het einde van de zomer een deel van zijn activiteiten op de beurs van New York worden geïntroduceerd. Dit zou de koers moeten boosten, die zo in de buurt zou moeten komen van de intrinsieke waarde (die wij op minimum 14 EUR inschatten).
– Telenet (verkopen), Belgacom (houden) en Roularta (verkopen) hebben niet gereageerd op de aankondiging van de komst van het Amerikaanse Netflix op de Belgische telecommarkt. Hierdoor zal de concurrentie op de markt voor tv en video op aanvraag een stuk bitser worden. Ook riskeren Telenet en Belgacom nieuwe investeringen te moeten doen in de bandbreedte.
– Vodafone (kopen) is van plan om opnieuw in Europa te investeren. Dit is goed nieuws. Wel zal dit op de volgende resultaten een grotere negatieve impact hebben dan oorspronkelijk voorzien.
– Prudential (houden) maakte puike kwartaalresultaten bekend dankzij zijn verkopen in het Verenigd Koninkrijk.
– Deutsche Bank (verkopen) heeft een moeilijke week achter de rug. De groep leed onder de aankondiging van een nieuwe kapitaalverhoging. Ook blijft er onzekerheid bestaan over zijn groeipotentieel.
– Unilever (verkopen), waarvan de kwartaalomzet ontgoochelde, stoot merken af in de VS om de nodige cash te genereren met het oog op overnames.
– Voor de rest stond deze week ook in het teken van vele coupononthechtingen. Dit was het geval voor: Cofinimmo, bpost, CMB, Deceuninck, Exmar...

 

Op de agenda

– Maandag 26 mei: ex-coupon Delta Lloyd; Amerikaanse markten gesloten
– Dinsdag 27 mei: Solvay en bpost ontmoeten hun beleggers; inflatie in België, consumentenvertrouwen in de VS, vastgoedindicator van de VS
– Woensdag 28 mei: kwartaalresultaat van Ahold; ex-coupon Deutsche Post; Texas Instruments ontmoet zijn beleggers; beslissing over de leidende rente in Brazilië
– Donderdag 29 mei: Corning en BlackRock ontmoeten hun beleggers; dividenduitkering van Reckitt; bbp in de VS; inflatie in Japon
– Vrijdag 30 mei: General Electric ontmoet zijn beleggers; halfjaarresultaten Warehouses Estates Belgium; bbp in Indië en Brazilië

 

Deel dit artikel