Analyse
Wisselmarkten in maart: weinig evolutie 4 jaar geleden - dinsdag 1 april 2014

In maart bleven nagenoeg alle munten stabiel t.o.v. de euro.

Als de meeste westerse munten in maart stabiel gebleven zijn, dan is dit omdat er zich geen ingrijpende conjuncturele of monetaire evoluties voordeden die het verwachtingspatroon van de beleggers deden wankelen.
Uitzonderingen hierop zijn de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar die vorige maand in waarde stegen en beiden overgewaardeerd zijn ten opzichte van de euro. Toch menen we dat deze tendens niet duurzaam is. Afblijven dus.

 

Na Brazilië, India en Turkije, was het de beurt aan Rusland om zijn munt te ondersteunen, die sinds begin dit jaar al 10% verloor door o.a. de Krimcrisis met Oekraïne. Op 3 maart verhoogde de Russische centrale bank haar leidende rentevoet van 5,5 naar 7%, wat voor een stabielere roebel zorgde in maart. In tegenstelling tot de meeste andere centrale banken, zette die van Hongarije haar beleid van rentedalingen verder en verlaagde ze voor de twintigste keer op rij haar leidend rentetarief. Dat is tussen augustus 2012 en vandaag gedaald van 7% naar 2,6%.

 

De bank van Nieuw-Zeeland verhoogde op 12 maart haar leidend rentetarief, dat al drie jaar op het historisch lage niveau van 2,5% stond, tot 2,75%. Wellicht zullen er de komende kwartalen nog meer stijgingen volgen. Op slag kreeg de Nieuw-Zeelandse dollar wat meer kleur. De munt trok 3,4% aan t.o.v. de euro. Ook de waarde van de Australische dollar steeg met 3,7% t.o.v. de euro. De kangoeroedollar staat al sinds de zomer van 2012 onder druk op de wisselmarkten, maar kreeg nu een duwtje in de rug dankzij bemoedigende economische statistieken.

 

Deel dit artikel