Analyse
Verenigd Koninkrijk: crisis vrijwel achter de rug? 4 jaar geleden - woensdag 30 april 2014

Het Verenigd Koninkrijk zette het jaar 2014 uitstekend in.

Dit dynamisme heeft een positief effect op de beurs van Londen die bovendien tal van multinationals rijk is. Bijgevolg blijft het VK aanwezig in onze meeste portefeuilles. U kunt erin beleggen via aandelen en aandelenfondsen. 

 

In het 1e kwartaal bedroeg de groei 0,8 % ten opzichte van het vorige kwartaal en 3,1 % ten opzichte van een jaar voorheen. Bijgevolg benadert het VK hetzelfde bbp-niveau als in begin 2008.

 

Het feit dat de Britse economie nu zo goed presteert, is uiteraard uitstekend nieuws. Wel rijzen er vragen over de manier waarop opnieuw met groei werd aangeknoopt.
Hoewel de Britse economie, die erg afhankelijk is van de dienstensector en de gezinsuitgaven, nu erg goed presteert, is dit echter enkel te danken aan het feit dat gezinnen tegenwoordig op hun spaarcenten teren en ze enorm veel op krediet kopen. Ook rijzen de vastgoedprijzen uit de pan, waardoor men de indruk krijgt dat het welvaartspeil nu hoger ligt.

 

Bovendien lijdt het land nog steeds over aanzienlijke tekorten op de handelsbalans en de lopende rekening wat duidt op een gebrek aan competitiviteit en de aftakeling van de overheidsfinanciën.

 

Ondanks het feit dat de pond ondergewaardeerd is, waardoor het land aan concurrentiekracht zou moeten winnen, sloot het VK 2013 af met een tekort op de lopende rekening van 4,4 % van het bbp. Het begrotingstekort bedroeg voor 2013 dan weer 5,8% van het bbp.

 

Op een jaar van de parlementsverkiezingen ziet het ernaar uit dat de coalitie conservatieven/liberalen het moeilijkste stuk voor haar rekening heeft genomen. De vraag is nu of Londen van deze dynamiek zal kunnen gebruik maken om zijn economie opnieuw in evenwicht te brengen. Deze blijft immers fors afhankelijk van factoren die in 2008-2009 tot haar ondergang leidde: kredietleningen, vastgoedcrisis...

 

Deel dit artikel