Analyse
Toenadering tussen Hong Kong en Shanghai 4 jaar geleden - vrijdag 11 april 2014

China betreurt de daling van zijn buitenlandse handel en brengt de beurs van Shanghai en de beurs van Hong Kong samen.

Het nieuws werd in Hong Kong en Shanghai enthousiast onthaald.
Chinese aandelen zijn niet duur en blijven aanwezig in
onze portefeuilles

Al bedraagt de groei niet meer dan 5 % per jaar en gezien de yuan goedkoop is ten opzichte van de euro, blijft China interessant in het kader van een gediversifieerde portefeuille.
Beleg erin via
Fidelity Funds - China Focus A EUR en GAM Star China Equity USD.

 

In maart 2014 boerde de Chinese export met 6,6 % achteruit ten opzichte van een jaar voorheen terwijl de Chinese import met 11,3 % terugviel. De export 2013 was toen echter opgepept door kalendereffecten en de dalende import is niet zo zeer gelinkt aan de volumes maar eerder aan de daling van de grondstofprijzen (China importeert nog steeds even veel, zij het tegen een lagere prijs).
Maar de buitenlandse Chinese handel kan tegenwoordig nog onmogelijk de enige groeimotor zijn, zoals dit in het verleden het geval was. Het land heeft echter moeite om alternatieven te vinden. Wel kondigde Peking een aantal stimuli aan. Maar een echt relanceplan blijft voorlopig nog uit.

 

Beleggers zullen het dus moeten stellen met een lagere groei dan vroeger. Ook zal China zich meer openstellen voor de wereld.
Bewijs hiervan is de link die nu gelegd is tussen de beurs van Hong Kong enerzijds en de beurs van Shanghai anderzijds. Dankzij deze samenwerking zullen beleggers tot 10,5 miljard yuan per dag via Shanghai in Hong Kong kunnen beleggen en tot 13 miljard yuan in Shanghai via Hong Kong. Door de 2 beurzen samen te brengen geeft China zijn burgers de mogelijkheid om te beleggen op een markt die wereldwijd actief is. Hierdoor zou de liquiditeit op beide beurzen moeten toenemen. Bovendien zou dit initiatief op termijn kunnen resulteren in één Chinese beurs.

 

Deel dit artikel