Analyse
Nieuwe stijging van de leidende rentevoet in Braziliƫ 4 jaar geleden - vrijdag 4 april 2014

Op 2 april heeft de centrale bank van Brazilië voor de negende maal op rij haar leidende rentevoet opgetrokken (deze keer met 0,25 %). Resultaat: op 12 maanden tijd is de rentestand geklommen van 7,25 tot 11 %.

Voorheen werd de leidende rentevoet telkens met 0,50 % opgetrokken. Bijgevolg zou het wel eens kunnen dat de renteverhoging op haar laatste benen loopt. Dankzij deze forse stijging worden obligaties in de Braziliaanse real voor de belegger des te interessanter. Beleg er een klein deel van uw vermogen in via gespecialiseerde fondsen.

 

Terwijl in een vorig perscommuniqué de afbouw van de soepele monetaire politiek werd benadrukt, kondigde de Braziliaanse centrale bank op 2 april aan dat ze "de evolutie van de macro-economie zal opvolgen tot haar volgende vergadering en pas erna de volgende etappes van haar economische politiek zal bepalen".

 

De positie van de Braziliaanse monetaire autoriteiten is erg delicaat en het is momenteel erg moeilijk om enige evolutie te voorspellen. Gezien de inflatie in februari 5,68 % bedroeg, wat hoger ligt dan de beoogde 4,5 % en sterk in de buurt komt van de toegelaten limiet van 6,5 %, is een verstrakking van de monetaire politiek wel degelijk noodzakelijk. Als gevolg van de renteverhoging blijft de groei echter achterop hinken met dit jaar een stijging van slechts 2 %. Bijgevolg menen we dat de Braziliaanse centrale bank vanaf nu haar leidende rentevoet zal blijven optrekken, zij het in beperktere mate.

 

Deel dit artikel