Analyse
Inflatie in het Verenigd Koninkrijk 4 jaar geleden - donderdag 17 april 2014

In maart zijn de consumptieprijzen met slechts 1,6 % gestegen.

De vastgoedprijzen swingen echter uit de pan en er rijzen steeds meer vragen rond het Britse groeimodel.
Niettemin noteren op de Londense beurs talrijke multinationals die wereldwijd van de economische groei profiteren. Bijgevolg blijven we in Britse activa
beleggen, o.a. via aandelenfondsen. 

 

Volgende individuele aandelen zijn eveneens interessant: Rio Tinto, BP of Vodafone.

 

Nadat de reële lonen gedurende een lange periode (van 2008 tot 2013) achteruit boerden, liggen de Britse lonen tegenwoordig 8 % lager dan voor de crisis. Indien de inflatie tot 1,6 % zou worden teruggedrongen, zou het tij kunnen keren (in februari stegen de lonen met 1,4 %, een cijfer dat dichter aanleunt bij de inflatie).

 

Maar in afwachting dat de koopkracht opnieuw opveert, financieren de gezinnen hun uitgaven aan de hand van spaargeld en kredietleningen. Hoewel de Britten tijdens de periode na de crisis opnieuw zijn beginnen sparen, tonen de cijfers van de Bank of England aan dat vanaf 2013 net een omgekeerde tendens is ontstaan. Dit is echter hoofdzakelijk te wijten aan de lage rentevoeten: gezinnen geven liever uit of beleggen liever in vastgoed. De vastgoedprijzen swingen echter uit de pan en stegen op een jaar tijd, ondanks de dalende reële lonen, met een flinke 9,7 %. In Londen klommen de prijzen zelfs met 17,7 %, wat geen goed voorteken is.

 

De Britse economie zou dit jaar één van de meest dynamische moeten zijn maar haar groeimodel, die nog steeds gebaseerd is op dezelfde factoren en die in 2008-2009 tot haar ondergang leidde, wordt tegenwoordig serieus in vraag gesteld.

 

Deel dit artikel