Analyse
Einde sterke euro in zicht? 4 jaar geleden - woensdag 23 april 2014

De constante klim van de euro sinds juli 2012 en het feit dat Mario Draghi aangegeven heeft tot alles bereid te zijn om de euro te redden, is op zich niet uitzonderlijk.

Wellicht zal de dollar wat aantrekken t.o.v. de euro. Naast het feit dat die dollar een vluchtwaarde blijft, is dat de reden waarom we obligaties in USD interessant vinden.
Beleg 5 % van uw vermogen in
Dexia Bonds USD Government,
KBC Renta Dollarenta
en/of
Pictet-USD Government Bonds-P.
Ook de Zweedse kroon, een van de weinige munten met stijgingspotentieel t.o.v. de euro, is interessant als diversificatie.
Beleg 5 % in
KBC Renta Sekarenta
Daarnaast biedt de Braziliaanse real gulle coupons. Besteed 5 % aan
HSBC Global Investment Funds Brazil Bond A EUR of
HSBC Global Investment Funds Brazil Bond A USD.
Kies voor distributiedeelbewijzen die fiscaal voordeliger zijn.

 

Schommelingen

Al sinds zijn oprichting laat de euro vrij grote schommelingen optekenen t.o.v. de dollar, van 0,8252 USD in 2000 tot 1,5990 USD in 2008. De huidige wisselkoers, nog altijd onder de 1,40 USD, blijft ook nog een eind onder de piekniveaus van de voorbije jaren. Het verschil in dynamiek tussen de Amerikaanse en Europese economie, die zich maar moeizaam volledig uit de recessie hijst, liet echter vermoeden dat de euro terrein zou verliezen t.o.v. de dollar. Maar de internationale beleggers vonden de weg terug naar Europa, met als resultaat dat de euro de voorbije 12 maanden ruim 5% hoger klom t.o.v. de dollar, 6% t.o.v. de Chinese yuan, en 10% t.o.v. de Japanse yen.

 

Verklaring ligt bij financiële stromen

Doordat de groeilanden aan attractiviteit hebben ingeboet en Europa niet langer kreunt onder de schuldencrisis, zijn beleggers de voorbije kwartalen op zoek gegaan naar interessante zaakjes in de eurozone. De Amerikanen belegden massaal op de Europese beurzen en de hogere rendementen van activa uit de perifere eurolanden lokten veel gegadigden. Zo werd er aan de hand van de nieuwe Griekse obligatie 20 miljard euro opgehaald, terwijl er slechts op 2,5 miljard werd gemikt.

 

Japans voorbeeld

De lopende rekening van de betalingsbalans in de eurozone was de voorgaande jaren in evenwicht, maar liet in 2012 een overschot optekenen, dat in 2013 nog groter werd. En aangezien de Europeanen het geld dat ze van de rest van de wereld ontvangen liever in euro's omzetten i.p.v. het te beleggen in vreemde munten, ondersteunt dat de koers van de euro.

 

Japan ondervond het vorige decennium hetzelfde probleem. Ondanks ontgoochelende economische cijfers, extreem lage rentevoeten en gehavende beurzen, werd de yen constant sterker doordat het overschot op de Japanse lopende rekening systematisch werd gerecycleerd in yens. Temeer doordat de afwezigheid van inflatie, versterkt door de zwakke binnenlandse vraag en de sterke yen, de beleggingen behoedde voor monetaire erosie en de yen het statuut van vluchtwaarde bezorgde. Dit scenario wil de ECB kost wat kost vermijden. De sterke euro stimuleert trouwens ook de daling van de inflatie (0,5% in maart).

 

Geen wisselkoersbeleid

Maar is de ECB bereid om actie te ondernemen en op de een of andere manier de hoeveelheid euro's in omloop te verhogen? We denken van niet. Met zijn discours had Draghi wellicht alleen de bedoeling om de stijging van de euro een halt toe te roepen en ervoor te zorgen dat de beleggers positieve inflatieverwachtingen behouden. Misschien zal de ECB een paar symbolische daden stellen maar we verwachten geen echt ingrijpende maatregelen.

 

Nu de rente in Europa historisch laag is en de buitenkansen op de beurzen zeldzamer worden, hoopt de ECB ook dat door het stilvallen van de beleggersjacht op goede zaakjes de opwaartse druk op de euro vanzelf zal milderen.

 

Deel dit artikel