Analyse
Discours Duitse Bundesbank evolueert 4 jaar geleden - dinsdag 1 april 2014

Hoewel ze daar oorspronkelijk tegen was, sluit de Duitse centrale bank niet langer uit dat de ECB misschien nieuwe maatregelen zal moeten nemen (liquiditeitsinjecties, enz.) om de economie te ondersteunen.

In afwachting raden we u aan om van de zwakke dollar te profiteren en in Amerikaanse activa te blijven beleggen. 

 

Op een moment dat de Europese groei erg zwak blijft en de inflatie maar 0,5% meer bedraagt, zouden "onorthodoxe" maatregelen de ECB in staat stellen om zich beter voor te bereiden op het bestrijden van een eventuele deflatie (lijkt ons weinig waarschijnlijk), of om het nog zwakke herstel beter te ondersteunen.

 

De wijziging in het discours van de Bundesbank werd goed onthaald door de beleggers maar woog wel op de koers van de euro, die onder de 1,38 USD dook. Niettemin blijft de euro duur ten opzichte van de andere munten. Dit is onder meer te wijten aan het feit dat de ECB een monetaire politiek hanteert die conservatiever is dan de politiek van de andere belangrijke centrale banken.

 

Een agressievere politiek vanwege de ECB en de verdere afbouw van de monetaire politiek in de VS, zou de Amerikaanse dollar ten goede moeten komen.

 

Deel dit artikel