Analyse
De voorbije beursweek: markten ondersteund door diverse factoren 4 jaar geleden - vrijdag 25 april 2014

Over de week steeg de Nasdaq met 1,3 %, deed de S&P500 het iets minder goed met +0,7 %, klom de Stoxx Europe 50 met 1,1% en hinkte de Bel 20 achterop met een winst van 0,5 %.

Puike kwartaalresultaten, beterschap in het Duitse zakenklimaat en de bevestiging van de ECB om geleidelijk aan monetaire versoepelingsmaatregelen in te voeren om deflatie te vermijden: deze week werden de markten door diverse factoren ondersteund. En dit ondanks de escalerende situatie in Oekraïne, die dan weer roet in het eten is komen gooien en de situatie heeft getemperd.
Beleggers waren nogal optimistisch ingesteld: een aantal technologiebedrijven konden immers bewijzen dat ze in staat zijn om aanzienlijke winsten te boeken. Ook waren de markten erg opgetogen over het feit dat in de komende maanden en zelfs jaren nog een overvloed aan liquiditeiten in de economie zal worden gepompt.

 

– In het farmalandschap werden grote verschuivingen aangekondigd. Novartis (houden) verkoopt zijn dierengezondheid aan het Amerikaanse Eli Lilly (houden) en zijn vaccins aan GlaxoSmithKline (houden). De 3 labo's focussen zo opnieuw op strategische activiteiten en stoten divisies af die niet voldoende presteren. Deze transacties staan haaks op de wedloop naar een grotere omvang die de bedrijven in het verleden voerden.
– De technologiesector doet het erg goed: zo overtrof Apple (kopen) de verwachtingen (onder andere dankzij de verkopen van de iPhone) en kondigt het extra aandeleninkopen aan (voor 30 miljard dollar). Talrijke andere sectorspelers maakten eveneens hun resultaten bekend. Zo konden ook Texas Instruments (kopen) en TriQuint Semiconductors (houden) aardig verrassen. Beide groepen kondigden solide vooruitzichten aan voor het huidige kwartaal.
– In de autosector bevestigen Peugeot (houden) en Renault (houden) het herstel op de Europese markt sinds het begin van het jaar. Hun verkoopvolumes klommen met respectievelijk 7,7 % en 5,1 %.
– Alstom (houden) steeg met 19,5 % als gevolg van geruchten over een mogelijke overname door zijn Amerikaanse rivaal General Electric (kopen). Hoewel Alstom elke toenadering ontkent, bestaan er tussen beide groepen interessante synergieën. Wordt vervolgd...
– Melexis (kopen) boekte een solide eerste halfjaar. Dankzij een goed gevuld orderboekje kan het zijn verkoopverwachtingen en zijn winstgevendheid voor 2014 opvijzelen. Voorzichtigheidshalve mikken we wat de verkopen betreft op de het midden van de prognosevork van de groep. Ondanks de koersstijging van 11 % blijft het aandeel goedkoop.
– Econocom (verkopen) maakte teleurstellende resultaten bekend: de kwartaalomzet verloor 3,5 % (zonder overnames). Het resultaat 2014 dreigt onder de verwachtingen te liggen.
– Euronav (houden) kon in het 1e kwartaal opnieuw met een kleine winst aanknopen (na 11 kwartalen verlies). Het resultaat voor 2014 zal nogal zwakjes blijven maar het evenwicht tussen de vraag en het aanbod in de olietransportsector raakt stilaan in evenwicht en de waarde van de schepen stijgt.
– CMB (houden) heeft in het 1e kwartaal verlies geleden. De vrachttarieven blijven aan de lage kant. Gezien het evenwicht tussen de vraag en het aanbod geleidelijk aan herstelt, zouden vanaf het 2e kwartaal betere resultaten moeten worden geboekt (is nu al verrekend in de prijsstijgingen van activa en in de koers).
– Barco (houden) presteerde in het 1e kwartaal onder de verwachtingen. De marges stijgen maar de verkopen boeren met 12 % achteruit. En gezien het orderboekje wordt dit jaar geen groei verwacht.
– Mobistar (verkopen) veerde op na nieuwe (ontkende) geruchten over de mogelijke verkoop van het belang dat hoofdaandeelhouder Orange in de telecomoperator aanhoudt. De resultaten van de operator waren weinig verrassend: -74 % ten opzichte van een jaar voorheen. De groep behoudt haar doelstellingen voor 2014 en op het vlak van de verkopen zou wel eens een keerpunt kunnen zijn bereikt.
– Belgacom (houden) verloor 5 %, maar dit is enkel en alleen te wijten aan de dividendknip (1,26 EUR netto).

 

Op de agenda

– Maandag 28 april: kwartaalresultaten van GDF Suez, Bayer, Seaspan, Corning…
– Dinsdag 29 april: kwartaalresultaten van BP, Nordea, Merck, Sanofi, Orange, Exmar, Umicore, Saint-Gobain…; bbp van het Verenigd Koninkrijk
– Woensdag 30 april: kwartaalresultaten van Total, BME, Tessenderlo, Nyrstar, Randstad, Picanol, Brederode, Van de Velde…; bbp van de VS; vergadering van de Fed, inflatie in de eurozone
– Donderdag 1 mei: kwartaalresultaten van Teva en Western Union; vergadering van de bank van Japan
– Vrijdag 2 mei: kwartaalresultaten van BASF; werkloosheid in de eurozone in de VS

 

Deel dit artikel