Analyse
De voorbije beursweek: beleggers stellen zich defensief op 4 jaar geleden - vrijdag 11 april 2014

Nadat de beurzen een paar weken achtereenvolgens met winst afsloten, besloot menig belegger zijn winst op te strijken.

Vrijdagmiddag stond de S&P 500 op -1,7 % ten opzichte van een week voorheen. De Stoxx Europe 50 verloor 2,7 % en de Bel 20 zo'n 3 %.

 

Beurzen slechtgehumeurd deze week

De uitspraken van de Fed die erop wees dat de rentevoeten nog een flinke tijd aan de lage kant zouden blijven, konden de beurzen geen opkikker bezorgen. Beleggers vrezen immers ontgoochelende kwartaalresultaten (voor de bedrijven die deel uitmaken van de S&P500 mikken ze op een winststijging van slechts 1 %).

 

De beurzen belandden eind deze week in het rood zowel in de VS als in Europa. Op het oude continent zijn het voornamelijk de landen die het hardst werden getroffen door de staatsschuldencrisis, die het hard te verduren kregen, en dit ondanks de terugkeer van Griekenland naar de financiële markten via de uitgifte van obligaties en het feit dat de rentevoeten zowat overal zijn blijven zakken. Zowel Madrid als Milaan kregen rake klappen (deze beurzen zijn duur, op een jaar tijd klommen ze met respectievelijk 33 en 38 %).

 

Maar het kneusje van de week is de beurs van Tokyo. De Nikkei maakte de slechtste week mee sinds de kernramp in maart 2011. Beleggers zijn immers ontgoocheld door de beslissing van de Bank of Japan om de stimuli, die de hoeksteen vormen van de strategie ingevoerd door premier Shinzo Abe, te versterken. Ook leed de markt onder de forse daling van de Nasdaq, die een erg volatiele week doormaakte.

 

Aandelen

– De Europese autosector beleefde een moeizame week als gevolg van de vele voertuigen die door GM en Toyota werden teruggeroepen en de vrees voor bijkomende kosten die hieruit zouden kunnen voortvloeien.
– Niettemin profiteerde Volkswagen (verkopen) van een positieve analyse vanwege een belangrijk beurshuis.
Daimler (houden) bevestigt dat het zijn kosten blijft verlagen om zo de kloof met de concurrenten te versmallen.

– LVMH (verkopen) is overgewaardeerd ondanks de omzetgroei en de vooruitgang geboekt in de tak "mode en lederwaren".
– Encana (kopen) profiteert van de stijging van de gasprijzen in de VS om een goede prijs te verkrijgen voor de verkoop van een gasveld.

 

In België

– Naast de biotechnologieaandelen zoals Thrombogenics (houden), die stevig geprijsd staan en heel wat risico’s inhouden, behoorden ook KBC (houden), Delta Lloyd (kopen) en Ageas (houden) tot de grootste slachtoffers. De financiële waarden zijn immers het voorbije jaar fors gestegen en blijven erg kwetsbaar voor negatieve gebeurtenissen op de financiële markten.
– GBL (houden), dat door de fusie tussen Lafarge (verkopen) en Holcim, haar 21 %-belang in het Franse Lafarge omwisselt tegen een 10 %-participatie in de fusiegroep LafargeHolcim (grootste cementgroep ter wereld) kon geen garen spinnen bij de fusieoperatie die nochtans de vooruitzichten van de cementboeren aanzienlijk verbetert.
– Volgens de gespecialiseerde website Merger Market zou Altice, dat zopas het Franse SFR van Vivendi (houden) kocht, verder op overnamepad trekken en daarbij mogelijk interesse tonen voor het Belgische Mobistar (verkopen) dat de telecomwinkels in de Belgische Carrefourvestigingen overneemt. De koersopstoot die op het speculatiebericht volgde was echter maar van korte duur. De mobilofonieoperator moest net als zijn sectorgenoot Telenet (verkopen) die eigen aandelen inkocht, de week met verlies afsluiten.
– Ook de leverancier van medische bereidingen Arseus (niet kopen), die met sterke verkoopcijfers over het eerste kwartaal uitpakte en haar vooruitzichten voor 2014 bevestigde, boerde stevig achteruit. Dat had ongetwijfeld te maken met het vertrek van de Nederlandse private-equitygroep Waterland die haar belang van 26,7 % in Arseus verkocht.
– Tot de zeldzame winnaars behoorden Nyrstar (kopen), dat op een koersdoelverhoging van een analist kon rekenen en Agfa-Gevaert (kopen) dat aan onze selectie voor durvers wordt toegevoegd.

 

Op de agenda

– Maandag 14 april: ex-coupon Nestlé; detailverkopen in de VS
– Dinsdag 15 april: kwartaalresultaten van Coca-Cola en Intel, omzet van Roche, Rio Tinto en Nestlé; inflatie in de VS, beleggersvertrouwen in Duitsland (ZEW)
– Woensdag 16 april: kwartaalresultaten van Abbott, IBM, Google en ASML, omzet van Danone; bbp van China, inflatie in de eurozone
– Donderdag 17 april: kwartaalresultaten van General Electric en DuPont, tussentijdse verklaring van Diageo; werkloosheid en inflatie in Brazilië
– Vrijdag 18 april: beurzen in Europa en VS gesloten (Goede Vrijdag)

 

Deel dit artikel