Analyse
Werkloosheid en inflatie in Europa; consumentenvertrouwen in de VS 4 jaar geleden - dinsdag 4 maart 2014

In de eurozone is de werkloosheid in januari stabiel gebleven. Wat de prijzen betreft is de inflatie in februari op 0,8 % uitgekomen (voor de derde maand op rij). Het vertrouwen van de Amerikaanse consument is in februari gedaald.

Beleg eerder in buitenlandse valuta, zoals de Amerikaanse dollar gezien de lage obligatierentes in euro. Blijf beleggen in de VS zowel via obligaties als aandelen. Raadpleeg hiervoor onze portefeuilles.

 

Europa

In de eurozone is de werkloosheid in januari zoals de maanden daarvoor stabiel gebleven op 12 % van de actieve bevolking. Niettemin is het aantal werklozen tussen december en januari nog met een extra 17 000 toegenomen. En tegenover januari 2013 is de werkloosheid slechts met 67 000 mensen gedaald. De Europese arbeidsmarkt is nog steeds niet aan de beterhand maar kent enkel een stabilisatie. In Griekenland (28 %) en in Spanje (25,8 %) ligt de werkloosheid het hoogst. Oostenrijk (4,9 %) en Duitsland (5 %) daarentegen kennen een bijna volledige tewerkstelling.

 

VS

Het vertrouwen van de Amerikaanse consument is in februari gedaald. De Amerikanen schatten de huidige economische situatie zeer positief in, het was van april 2008 geleden dat ze zo positief waren. De verwachtingen van de consument zijn evenwel na twee maanden van verbetering in februari flink teruggevallen. Het aantal Amerikanen dat de komende maanden een verslechtering van de economische situatie en de arbeidsmarkt verwacht, is toegenomen.
Het zijn echter de toekomstverwachtingen die de gezinsconsumptie sturen. De Amerikaanse economie weet bij het begin van het jaar blijkbaar niet welke richting te kiezen.

Deel dit artikel