Analyse
Slecht jaarbegin voor de Europese productie 4 jaar geleden - donderdag 13 maart 2014

Gezien het huidig niveau ligt de industriële productie in de eurozone 12,1 % lager dan het hoogtepunt in 2008. De Belgische productie daarentegen doet het goed.

De Europese industrie telt volgens ons maar bitter weinig koopwaardige aandelen.
Niettemin mag u mikken op
ArcelorMittal, Agfa-Gevaert, Umicore, Deceuninck of Nyrstar.

 

In januari 2014 boerde de Europese industriële productie met 0,2 % achteruit ten opzichte van 2013, afgeremd door de dalende productie van energie en duurzame goederen.
Bijgevolg ligt de Europese productie nu op het niveau van eind 2003, begin 2004. En de bijdrage tot het bbp is afgenomen naarmate de eurozone aan concurrentiekracht is verloren.

 

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Zo is de Duitse industrie over dezelfde periode flink gestegen dankzij een jarenlange specialisering en loonmatiging. En de Belgische productie deed het nog beter.

 

Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal daarentegen kampen met een veel lager productieniveau dan 10 jaar geleden. Door de vele besparingsmaatregelen die in deze landen werden doorgevoerd, zou de competitiviteit echter stilaan opnieuw moeten toenemen.

 

Marktaandeel heroveren zal echter geen makkelijke zaak zijn. Bedrijven die het laatste decennium in opmars waren, zullen immers hardnekkig terugvechten om hun verworven aandeel af te schermen.

 

Overigens is de euro duur ten opzichte van een aantal grote valuta (ca. 1,39 USD, meer dan 142 yen). Dit weegt op de competitiviteit en maakt het voor bedrijven moeilijk om zich op nieuwe markten te positioneren.

 

Deel dit artikel