Analyse
Oekraïne: zware schok? 4 jaar geleden - dinsdag 11 maart 2014

De crisis in Oekraïne doet de markten twijfelen. Staan we nu voor een reële schok voor de wereldeconomie?

Na de Russische interventie in de Krim is de situatie zeer gespannen waardoor er voor een militair conflict wordt gevreesd. Sussende woorden van de Russische president heeft toegelaten om de situatie enigszins te ontmijnen, maar de koersen zouden de komende dagen en weken volatiel kunnen blijven.
Blijf af van de Russische beurs.

 

Russisch sprekenden

Oekraïne is een hopeloos verdeeld land. Terwijl het noorden en het westen de nieuwe autoriteiten in Kiev steunen, blijven de Russisch sprekenden in het oosten en in de Krim verbonden met hun taal en Rusland. Het is nu net in het oosten waar de industrie is gevestigd en waar de rijkste regio’s van het land zijn gesitueerd. Oekraïne heeft ook met armoede te kampen : met een BBP van 7 300 USD per inwoner in 2012 ligt het gemiddelde ver onder dat van Polen (20 560 USD), Roemenië (12 700 USD) en Rusland (17 500 USD).

 

Vrees voor een oorlog

In eerste instantie kregen de Oekraïnse munt en de Russische roebel het hard te verduren. Maar de zware spanningen van de laatste dagen hebben ook op andere vlakken gevolgen gehad. De Russische Micex-index verloor op 3 maart meer dan 10 % (alvorens een beetje terug te winnen). Op de grondstoffenmarkten gingen de prijzen van granen de hoogte in. Ten slotte ging de prijs voor een Brent-olievat boven de 111 USD.

 

Herstel in gevaar?

De hoge beurskoersen zijn enkel gerechtvaardigd bij een economie in goede vorm die hogere bedrijfswinsten mogelijk maken. Enerzijds omdat sancties tegen de grootste olieproducent ter wereld de olieprijs zouden doen stijgen. Hogere prijzen zouden doorwegen op de geïndustrialiseerde economieën. Anderzijds omdat een gewapend conflict in Europa voor onzekerheid zou zorgen. Gelukkig is dit scenario van een conflict naar de achtergrond verdwenen. De verhoudingen tussen Rusland enerzijds en de VS en de Europese Unie anderzijds blijven echter gespannen.

 

Onze strategie

Zelfs al blijven we aanwezig op de Amerikaanse, Britse en ook Chinese markten, toch kunnen we veilige beleggingen niet links laten liggen. De rendementen die Zwitserse, Amerikaanse of Zweedse obligaties bieden, zijn niet echt om over naar huis te schrijven maar dat is nu eenmaal de prijs die moet worden betaald voor veiligheid.

 

Betrokken aandelen

Naast de mogelijke impact op het Europese groeiherstel, kijken beleggers ook naar de mogelijke gevolgen op bedrijfsvlak. Een hele resem bedrijven die we opvolgen, kunnen een voorzetting van de crisis missen als kiespijn.

 

Financiële sector

De Europese banksector is blootgesteld aan Rusland en de regio maar de mate verschilt van bank tot bank.

 

Barclays en HSBC zijn minder blootgesteld aan Rusland sinds 2011.
Société Générale: retailbanken in Oost-Europa zijn één van zijn groeipijlers; in 2013 boekte SG ongeveer 7,5 % van zijn winst in Rusland dankzij zijn belang van 92,4 % in Rosbank.
BNP Paribas bezit een kleine retailbank, UkrSibbank, en een kleine kredietverstrekker in Oekraïne. De kost zal echter beperkt zijn.
ING is de belangrijkste verschaffer van kredieten aan Russische bedrijven en heeft 7 miljard EUR kredieten aan Rusland in de boeken staan en 1,5 miljard in Oekraïne. Niet echt veel in zijn totale kredietportefeuille, maar toch aanzienlijk in vergelijking met zijn eigen vermogen. Minwaarden op deze leningen lijken ons niet onmogelijk.
Deutsche Bank, Zurich en Axa zijn aanwezig in Rusland (en in Oekraïne voor Axa), maar voor beperkte bedragen.

 

Energiesector

BP heeft belangen in Rusland via Rosneft. Maar de impact op zijn resultaten is beperkt (Russische activiteiten zijn goed voor 6 % van de resultaten). Dit zou de komende jaren wel moeten toenemen. De spanningen zijn evenwel niet van die aard om de investeringen van BP in Rusland en de vooruitzichten in vraag te stellen.

 

Automobielmarkt

Renault is zeer actief op de Russische markt waar het in 2013 zo’n 210 000 wagens heeft verkocht (8 % van zijn verkopen). Het heeft bovendien een belang van 36 % in de belangrijkste Russische wagenproducent Avtovaz. Dit belang zou in de toekomst nog moeten toenemen. Voor het ogenblik is de impact van Avtovaz op de resultaten van Renault beperkt, en Nissan vangt dit trouwens grotendeels op. Het risico lijkt vandaag beperkt maar we zullen onze vooruitzichten neerwaarts herzien als de situatie in Oekraïne verder dreigt te ontsporen.

 

Consumptiegoederen

Adidas: met bijna 8 % van de verkopen is Rusland de op één na meest winstgevende markt voor Adidas. De koers viel reeds terug na de publicatie van de cijfers voor 2013. De vooruitzichten voor dit jaar zien er ook niet bijster goed uit.
Oriflame: Rusland en Oekraïne zijn goed voor bijna de helft van de omzet. Het aandeel verloor 18 % op een maand tijd. Gelukkig ontwikkelt Oriflame zich ook in andere opkomende landen (die de vertraging kunnen compenseren). De strategie is evenwel niet zonder risico.

 

Voeding

Danone is blootgesteld aan Rusland (11 % van omzet 2013). De koers biedt steeds geen voldoende veiligheidsmarge om het hoofd te bieden aan dergelijke onzekerheden.
Heineken zag de verkoop van bier in volume al met 6 % terugvallen in Centraal- en Oost-Europa (1/6 van de omzet), terwijl de situatie in Rusland vandaag delicaat is gezien de hogere belastingen. De groep moet nog heel wat investeren om haar aanwezigheid op de opkomende markten te consolideren (vooral Azië) en tegelijk verder kosten te besparen.

 

Luxe

LVMH: de blootstelling aan de crisis is moeilijk te bepalen want bij de aankopen uitgevoerd in Rusland en Oekranïe moeten ook deze van hun landgenoten in het buitenland worden bijgerekend. Het merk Louis Vuitton verliest ook aan snelheid.

 

Deel dit artikel