Analyse
Moeizame week voor de belegger 4 jaar geleden - vrijdag 14 maart 2014

Naast de spanningen tussen Oekraïne en Rusland heerst bovendien onzekerheid over de economische vertraging in China. Vrijdagmiddag sloot de S&P 500 af met een verlies van 1,7 % op weekbasis terwijl de Stoxx Europe 50 en de Bel 20 respectievelijk eindigden op -3 % en -2,5 %. Overigens stond de beurs van Frankfurt onder druk gezien zijn relaties met Rusland.

In China bleef de staat onverschillig ten opzichte van het faillissement van een belangrijke fabrikant van zonnepanelen. Eens te meer wordt hierdoor de steun van de overheid aan bedrijven in vraag gesteld. Daarnaast heeft de economische vertraging van het land een negatieve impact op de grondstofprijzen wereldwijd (de koperprijs zakte tot zijn laagste punt sinds 2010) en op de mijngroepen (Rio Tinto is overdreven afgestraft; kopen).

 

De spanningen troffen vrijwel alle cyclische aandelen. Zo verloor de chemiesector 3,5 % en de oliesector 2,5 %.
– BASF (houden) moest 6,5% inboeten.
– Chevron (kopen) bevestigt dat de groep tegen 2017 haar productie wil verlagen. Ook zal ze verder activa afstoten.
– Royal Dutch (houden) tracht zijn winstgevendheid te boosten en is van plan zijn investeringen te minderen.

– Barclays (speculatief kopen) zou van plan zijn zijn investeringsbankpoot te herstructureren. Gezien de ontgoochelende resultaten voor 2013 is dit echter geen verrassing.
– Prudential (houden) maakte puike jaarresultaten bekend en bevestigt dat de Aziatische markt een belangrijke rol speelt in zijn huidige strategie.

 

In België werd de beurs naast de internationale spanningen getroffen door een aantal teleurstellende resultaten voor 2013.
– Delhaize (kopen) verloor over de week zo'n 10 %. De bedrijfswinst (zonder uitzonderlijke elementen en wisselkoerseffecten) voor 2013 is conform de doelstellingen maar het globale resultaat ligt onder onze verwachtingen. Ook stijgt het dividend minder dan we verwachtten (+11 % tot 1,17 EUR netto). In België ligt de winstgevendheid onder druk (concurrentie, promoties...) maar in de VS zijn de verkopen solide. Overigens voorziet de groep er nieuwe veelbelovende initiatieven.
– Colruyt (verkopen) lijdt onder de concurrentie en moest deze week 5 % prijsgeven.
– Option (verkopen; erg riskant) sloot 2013 af zoals verwacht met een verlies van 0,14 EUR per aandeel. De verkopen in het 2e halfjaar lagen nog lager dan in het 1e halfjaar. De groep is niet meer in staat om liquiditeiten te genereren en beschikt nog slechts over 1,6 miljoen euro. Het ziet ernaar uit dat nieuwe kapitaalverhogingen eens te meer onvermijdelijk zullen zijn.
– Roularta (verkopen) boekte in het 2e halfjaar iets betere resultaten in de tak audiovisuele media. Wel blijft de geschreven pers achteruitboeren. De omzet voor 2013 viel met 5 % terug, het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen zakte met 9 % en het globale resultaat belandde in het rood als gevolg van een waardevermindering van de Franse activiteiten en herstructureringskosten. De evolutie van de reclamemarkt blijft onduidelijk.
– GBL (houden) maakte voor 2013 geen verrassende resultaten bekend. Het dividend stijgt tot 2,04 EUR netto. Dit is een nettorendement van 2,9 %, wat beter is dan het gemiddelde op de Belgische beurs (2,3 %). De decote (25,5 %) ligt echter te dicht van het historisch gemiddelde en de portefeuille telt weinig interessante aandelen.
– De omzet van Agfa-Gevaert (kopen; +9 % over de week) is ook in 2013 gezakt. Wel is de groep erin geslaagd haar marges op te trekken, dankzij de inspanningen van de laatste jaren (herstructureringen, nieuwe groeipolen…). Ook profiteert ze eindelijk van de prijsdaling van zilver. We denken dat Agfa-Gevaert zijn doelstellingen tegen 2015 zal bereiken.
– Telenet (verkopen) zal zijn mobiel aanbod nieuw leven inblazen om zijn klantenbestand uit te breiden. Belgacom (houden) zal hierop weerwoord moeten geven.

 

Op de agenda

– Maandag 17 maart: resultaten van Thrombogenics; industriële productie in de VS
– Dinsdag 18 maart: Sainsbury kondigt cijfers aan voor het 4e kwartaal; beleggersvertrouwen in Duitsland, inflatie in de VS.
– Woensdag 19 maart: resultaten van BMW; vergadering van de centrale bank in de VS (beslissing over de rentevoeten).
– Donderdag 20 maart: Siemens ontmoet zijn beleggers; vergadering van de Europese centrale bank
– Vrijdag 21 maart: resultaten van Zetes; inflatie in Canada en Brazilië

 

Deel dit artikel