Analyse
Maart: schade op de beurzen blijft beperkt 4 jaar geleden - maandag 31 maart 2014

Krimcrisis doet de beurzen niet ontsporen.

Profiteer van de onderwaardering van de dollar (laagste niveau van de voorbije 2,5 jaar) om te beleggen in Amerikaanse aandelen en obligaties via respectievelijk de tracker iShares S&P 500 en het fonds Pictet-USD Government Bonds-P (D).
Beleg ook 5 % van uw portefeuille in goud (ter diversificatie) via de trackers
ETFS Physical Gold en/of ETFS Gold Bullion Securities, 10 % in Chinese aandelen via GAM Star China Equity USD en/of Fidelity Funds - China Focus A EUR en 5 % in Mexicaanse aandelen via de tracker iShares MSCI Mexico ETF.

 

Oekraïne

De crisis in Oekraïne stelt de relaties tussen het westen en Moskou op de proef, maar had slechts een tijdelijke impact op de beurzen. Een militaire escalatie kon worden vermeden en de economische sancties tegen Rusland blijven eerder symbolisch.

 

Het land blijft voor Frankrijk en Duitsland een belangrijke handelspartner. Over heel maart beperkt de Russische beurs (verkopen) haar verlies tot 5%, na een herstel van 17,5% sinds de annexatie van de Krim.

 

VS

De Fed liet uitschijnen dat er misschien vroeger dan gedacht een renteverhoging in de VS zou kunnen komen (april 2015?) maar dit kon de beleggers maar even verontrusten. Het Amerikaanse monetaire beleid blijft nog altijd erg flexibel, wat logisch is gezien de economie kwetsbaar blijft. Toch lijkt de vertraging van die economie begin dit jaar vooral te wijten aan de barre winter en zal het herstel zich nu wellicht doorzetten.

 

Groeilanden

Beleggers blijven zich vooral zorgen maken over het vormpeil van de groeilandeconomieën. Diezelfde reden joeg, samen met de forse terugval van diverse groeilandmunten, ook in januari de beurzen al schrik aan. Over de voorbije 12 maanden haalden de beleggers al meer dan 100 miljard USD weg uit groeilandfondsen, wat goed is voor 10% van de activa onder beheer. De grote winnaars van die kapitaalvlucht zijn obligaties uit de eurozone en de goudkoers, die al 7,3% is gestegen dit jaar.

 

China

In China baart de economische vertraging zorgen (komt ook tot uiting in het niveau van de koperprijzen dat op het laagste peil van de voorbije 5 jaar staat). Het recente faillissement van een grote fabrikant van zonnepanelen plaatst er ook vraagtekens bij de staatssteun.

 

Toch mikken de Chinese autoriteiten voor 2014 nog altijd op een economische groei van 7,4% en ramen wij het groeipotentieel op lange termijn op ±5% op jaarbasis. Dankzij zijn enorme wisselreserves beschikt Peking over voldoende manoeuvreerruimte om zijn economie bij te sturen.

 

Mexico

Na de daling van de peso (±12% sinds mei 2013) zijn we ook koper van aandelen uit Mexico (+4,8% in maart). Na 20 jaar waarin het van de ene crisis in de andere sukkelde, en na een lange periode van economische stabilisatie, lijkt het land opnieuw klaar om zijn troeven te verzilveren, gesteund door een ambitieus hervormingspakket (openstellen oliesector voor private investeringen, verbeteren onderwijssysteem, enz.), een economie die terug competitief is, en een binnenlandse markt van 120 miljoen inwoners.

 

Deel dit artikel