Analyse
Duitsland: ondernemersvertrouwen neemt af 4 jaar geleden - woensdag 19 maart 2014

De ZEW-index, die het vertrouwen van beleggers en analisten in de Duitse economie meet, is fors afgenomen.

De ZEW-index bereikte in december een hoogtepunt maar is in de 3 daaropvolgende maanden gezakt om zijn laagste punt sinds de zomer 2013 te bereiken.
De eurozone is nog steeds niet aanwezig in
onze portefeuilles. 

 

De daling van de index is eerst en vooral het gevolg van de diplomatische spanningen tussen Rusland en de Europese Unie (Rusland is een belangrijke handelspartner van Duitsland en indien er een crisissituatie ontstaat tussen beide landen, zou dit voor Duitsland erg nefast zijn).
Ook is de terugval van de ZEW te wijten aan de moeilijkheden in China (andere belangrijke handelspartner van Duitsland).

 

Niettemin ligt de index nog steeds fors hoger dan zijn historisch gemiddelde. Er is dus geenszins sprake van een vertraging van de Duitse economie. Toch zou deze afbrokkeling de stijging van het Duitse bbp kunnen afremmen. Gezien de netelige internationale context zal de Duitse economie immers meer moeite hebben om sneller te groeien. Na een stijging van 0,4 % in het 4e kwartaal ten opzichte van de 3 voorbije maanden, zal het Duitse bbp voor het 1e kwartaal 2014 wellicht een gelijkaardige groei boeken.

 

Deel dit artikel