Analyse
De voorbije beursweek: negatief voor de technologiesector 4 jaar geleden - vrijdag 28 maart 2014

Deze week stonden de technologieaandelen onder druk als gevolg van een stijgende risicoaversie.

Vrijdagmiddag stond de Nasdaq op een verlies van 2,6 % op weekbasis terwijl de S&P 500 de schade kon beperken tot 0,6 %. De Stoxx Europe 50 klom dan weer met 1,3 % en de Bel 20 met 1 %.

 

De technologieaandelen die de laatste maanden flink waren gestegen, gingen deze week het meest over de toonbank (Facebook, Google, Twitter, Pandora). De beursintrede van King Digital, de ontwikkelaar van het smartphonespel Candy Crush, was een flop. Zijn koers kelderde de eerste dag al met 16 %.
We raden u aan om selectief te blijven bij het kopen van technologieaandelen. Laat u niet noodzakelijk verleiden door wat hip is.
De biotechsector leed onder de winstnemingen. De sector, die vorig jaar 60 % hoger schoot, blijft interessant. Wenst u erin te beleggen, kies dan voor fondsen. Opgelet, voorbehouden voor beleggers die geen risico's schuwen!

 

De vrees voor mogelijke nieuwe sancties aan het adres van Rusland veroorzaakte op de beurzen opnieuw een lichte paniek. Volgens ons hoeft u zich hierover momenteel echter geen zorgen te maken.

 

De VS maakten matige macro-cijfers bekend en China kondigde een plan aan ter ondersteuning van de economie.

 

In België komt men na de bekendmaking van de jaarresultaten tot de conclusie dat de winst van de beursgenoteerde bedrijven in 2013 met 18 % is gestegen. Als men geen rekening houdt met de fors betere prestatie van KBC en de lagere verliezen van Dexia komt men echter uit op een terugval van ±6 %.

 

– Facebook (verkopen) gaf 2 miljard dollar uit om een KMO te bemachtigen die gespecialiseerd is in virtual reality-brillen.
– Corning (kopen) profiteerde van de opgetrokken koersdoelstellingen van een van zijn belangrijkste aandeelhouders.
– Accenture (kopen) leed onder de bekendmaking van zijn kwartaalresultaat. Gezien het orderboekje en de winstramingen is het aandeel echter te zwaar afgestraft.
– IBA (verkopen) kondigde aan dat het voor 2013 rode cijfers had geschreven. De groep heeft haar omzetdoelstelling niet gehaald. Wel konden de marges aandikken. In 2014 zullen de verkopen in de tak protontherapie nog geen hoge vlucht nemen maar IBA gelooft erin dat het in staat is zijn winstgevendheid op te drijven. Er is nog veel werk aan de winkel maar de koers houdt nu al rekening met een dergelijk scenario.
– Miko (verkopen) maakte voor 2013 goede resultaten bekend (verkopen: +7,5 % ; winst: +10,9 % tot 5,73 EUR per aandeel, wij mikten op 5,56 EUR). De activiteit werd gestut door de overnames in de tak koffieservice, de daling van de koffieprijs en een goed halfjaar in de tak plasticverpakkingen. In 2014 zou de stijging van de koffieprijs (droogte in Brazilië) wel eens op de marges kunnen wegen.
– Sofina (houden) boekte voor 2013 een winst van 5,80 EUR per aandeel (+30,4 %) dankzij een aantal meerwaardes (e.a op Delhaize). De inkomsten afkomstig uit de dividenden boerden echter achteruit (-16,6 %). De decote (±27 %) blijft aanzienlijk.
– CMB, Euronav (houden) en Exmar (kopen) maakten hun dividend bekend. Aangename verrassing bij CMB (0,18 EUR netto) en Exmar (0,23 EUR netto op 23 mei bovenop de reeds uitgekeerde 0,45 EUR). Euronav daarentegen schrapte zijn dividend (conform onze ramingen).

 

Op de agenda

– Maandag 31 maart: beleggersvergadering van ING, resultaten van Floridienne, dividend van Encana; inflatie in de eurozone
– Dinsdag 1 april: beleggersvergadering van Nestlé, kwartaalresultaten van Sofina, ex-coupon Cisco
– Woensdag 2 april: beleggersvergadering van Cisco en Accenture, algemene vergadering van Zurich Insurance
– Donderdag 3 april: PMI-index van de eurozone, ISM-dienstenindex van de VS (indicator van het activiteitspeil in de dienstensector)
– Vrijdag 4 april: ex-coupon Zurich Insurance; werkloosheid in de VS

Deel dit artikel