Analyse
De beslissing van de Fed en uw beleggingen 4 jaar geleden - vrijdag 21 maart 2014

De Amerikaanse Federal Reserve bouwt zijn soepele monetaire politiek verder af. Janet Yellen, de nieuwe voorzitster van de centrale bank bleef echter nogal vaag over het niveau van de leidende rentevoet.

Over een aantal factoren bestaat nog onduidelijkheid maar één ding is zeker: de Amerikaanse economie blijft profiteren van een soepele monetaire politiek.

 

Uw beleggingen in de VS

De toespraak van de Fed was een domper voor de beurzen. Dit is echter voornamelijk te wijten aan het feit dat, hoewel de aandelen de laatste maanden flink zijn gestegen, de markten nu erg gevoelig zijn en bijgevolg sneller gaan twijfelen. Ook is dit het gevolg van de internationale spanningen. Onze strategie op lange termijn is immers dezelfde gebleven. We raden u nog steeds aan 20 % van uw vermogen in Amerikaanse aandelen te beleggen.
U kunt dit doen via een aandelenfonds of via een tracker

 

Vul uw portefeuille verder aan met een of meerdere aandelen uit onze selectie van Amerikaanse favorieten:
Accenture, dat de markt domineert op het vlak van diensten aan bedrijven, blijft zijn aanbod uitbreiden.
General Electric focust opnieuw op zijn industriële activiteiten, die het momenteel erg goed doen.
Chevron zag zijn koers zakken na de bekendmaking van ietwat ontgoochelende jaarresultaten (2013) en biedt een fraai dividend.
Intel doet stilaan zijn intrede op de markt van halfgeleiders voor smartphones, tablets…
AT&T profiteert van zijn investeringen in mobiele data (internet…)

 

De toespraak van Janet Yellen

Tijdens het monetaire comité van 19 maart kondigde de Fed aan dat het zijn maandelijkse inkopen van staatsobligaties met 10 miljard dollar heeft verlaagd, tot 55 miljard dollar. Als de centrale bank dit ritme aanhoudt, zal ze haar inkoopprogramma tegen eind oktober, midden december volledig hebben afgebouwd.

 

Deze beslissing is zeker geen verrassing en de markten focussen eigenlijk meer op de volgende etappe: het optrekken van de leidende rentevoet. De toespraak van Janet Yellen schiep hierover echter geen duidelijkheid. Oorspronkelijk was besloten de leidende rentevoet te verhogen eens de werkloosheid tot 6,5 % was teruggedrongen maar hiervan is momenteel geen sprake meer. De Fed zal rekening houden met een uitgebreid aantal factoren, o.a. de evaluatie van de situatie op de arbeidsmarkt, de indicatoren van de inflatiedruk en inflatievooruitzichten, alsook de interpretatie van de evolutie van de financiële conjunctuur. De voorzitster wees er eveneens op dat de leidende rentevoet ongeveer 6 maanden na het aflopen van het inkoopprogramma zou kunnen worden getrokken, dus in de lente van 2015. Wel benadrukte ze dat de rentevoeten nog tot eind 2016 fors onder het normale niveau zouden blijven liggen.

 

Deel dit artikel