Analyse
China verontrust de markten 4 jaar geleden - dinsdag 18 maart 2014

Hoewel de cijfers lager liggen dan voorheen, blijven ze hoe dan ook uitzonderlijk hoog.

Het is een feit dat de tweede grootste economie ter wereld zich in de toekomst tevreden zal moeten stellen met een groei in de buurt van 5 %. Maar zelfs op dit niveau is het de moeite waard om in Chinese aandelenfondsen te beleggen.

 

Tijdens de eerste twee maanden van het jaar ging de Chinese industriële productie er slechts met 8,6 % op vooruit en detailhandelsverkopen met 11,8 %. De investeringen van hun kant namen met 17,9 % toe. De industriële landen – de belangrijkste klanten voor Chinese producten – boeken immers een beperkte groei.

 

Maar deze tegenvallende indicatoren, aangedreven omdat Peking niet meer bereid is om zijn ondernemingen kost wat kost te redden (failliet van Shanghai Chaori), roepen twijfels op over de capaciteit van China om zijn groeidoelstellingen te realiseren. Deze twijfel leeft ook bij de autoriteiten. Ze hebben niet geaarzeld om hun munt te verlagen (tot 8,56 CNY voor 1 EUR, de yuan verloor meer dan 3 % op een maand) zodoende de concurrentiekracht op te krikken. Rekening houdend met de grote speelruimte die Peking heeft, vinden we die vrees overdreven.

Deel dit artikel