Analyse
Chili: het minst riskante land van Latijns-Amerika 4 jaar geleden - donderdag 13 maart 2014

Dankzij de economische en institutionele stabiliteit is Chili het minst riskante land van Zuid-Amerika. Toch twijfelen veel beleggers aan het Chileense potentieel.

De beursprestaties hebben de laatste jaren behoorlijk teleurgesteld.
Het is nog te vroeg om opnieuw Chileense activa te kopen, maar verkopen na de beursdaling van het voorbije jaar is evenmin een goede zet. Wie op ons advies heeft belegd in het gesloten fonds Aberdeen Chile Fund of in de tracker iShares MSCI Chile Investable Market Index Fund, raden we aan om te houden in afwachting van een heropleving.

 

Koper, koper, koper...

Chili tekent voor 1/3 van de wereldwijde koperproductie en blijft dus erg afhankelijk van het roodbruine metaal: de sector is goed voor 13 % van het bbp en 60 % van de export!

 

De hoge vlucht van de Chinese vraag, die de grondstoffenprijzen naar recordhoogtes stuwde, werd echter verstandig beheerd en de koperwinsten werden belegd in drie overheidsfondsen om onnodige uitgaven te voorkomen. Bijgevolg had Chili van 2004 tot 2012 zowel een begrotings- als een handelsoverschot. Ook verteerde het land de crisis relatief goed. Toch bleven, ondanks een economische groei van bijna 6 % in de periode van 2010 tot 2012, de prestaties van de Chileense beurs ondermaats.

 

Gerommel in de mijnsector

– Op een moment dat de Chinese vraag (24% van de export) vertraagt, blijkt koper voor Chili ook een zwakke plek.
– De economische groei zorgde ervoor dat de werkloosheid daalde (5,7% in december), maar de gespannen arbeidsmarkt zorgde ook voor een stijging van de reële lonen. De economische boom trok buitenlandse investeerders aan, waardoor de Chileense peso in waarde steeg. Die twee factoren tasten de competitiviteit van de bedrijven aan.
– Het productieniveau van de meeste mijnen bereikte zijn hoogtepunt en de exploitatiekosten stijgen. Bovendien werd het energienetwerk onvoldoende aangepast aan de boomende vraag.

 

Economische transitie

Het hele economische model van Chili ondergaat een transformatie. De hoge vlucht van de mijnsector wakkerde de binnenlandse vraag aan. Ook de vraag vanuit de privésector ontpopt zich als een economische motor. Hierdoor zal de afhankelijkheid van de wereldconjunctuur dalen en de industrie groeien. Maar op korte termijn stimuleert het de invoer, op een moment dat de koperexport daalt waardoor de handelsbalans in het rood belandt.

 

Zich wapenen voor morgen

Met een begroting in evenwicht en quasi geen staatsschuld beschikken de autoriteiten over manoeuvreerruimte om de noodzakelijke economische veranderingen in goede banen te leiden en het sociaal model aan te passen aan de nieuwe aspiraties van de Chilenen.

 

De mijnsector plant grote investeringen het komende decennium. De vraag naar koper is gedaald, maar de verdere ontwikkeling van de groeilanden en de opkomst van nieuwe technologieën waarvoor koper belangrijk is, zullen een instorting van het koperverbruik voorkomen.

 

De Chileense beurs werd omlaag gezogen in het zog van de koperprijs, maar blijft o.i. interessant dankzij het economische potentieel van Chili en de financiële soliditeit van het land. De economie zal de komende jaren naar verwachting nog altijd met ruim 4% blijven groeien. Hoewel de beurs lijdt onder de dalende koperprijs, mag u een vleugje Chili in portefeuille houden als diversificatie.

 

Deel dit artikel