Analyse
Braziliƫ, nieuwe renteverhoging 4 jaar geleden - dinsdag 4 maart 2014

Voor de 8ste keer in elf maanden heeft de Braziliaanse centrale bank haar leidende rentevoet opgetrokken.

Indien u een lange beleggingshorizon hebt, beleg dan ook 5 % van uw middelen in Brazilië via de aandelenfondsen Amundi Funds Eq. Brazil en BNY Mellon Brazil Equity.
Ook mag u 5 % wijden aan obligaties in Braziliaanse real via de aandelenfondsen
HSBC Global Investment Funds Brazil Bond A EUR (uitkering) of HSBC Global Investment Funds Brazil Bond A USD (uitkering).

 

De leidende rentevoet stijgt van 10,5 % tot 10,75 %. Sinds april 2013 is de rente van zijn historisch minimum van 7,25 % met 3,5 % gestegen. Het verstrakken van de monetaire politiek werd doorgevoerd om de inflatie die systematisch boven de doelstelling van de centrale bank van 4,5 % uitkomt, onder controle te houden.

 

Maar na zes stijgingen van 0,5 % is het deze keer bij een toename van 0,25 % gebleven. Een mogelijk teken dat de stijgende cyclus stilaan ten einde is ondanks een inflatie die in januari op 5,59 % uitkwam.

 

De zwakte van de economie pleit immers voor een monetair soepeler beleid. Want hoewel het bbp tussen het 3e en 4e kwartaal was gestegen met 0,7 %, was er in het 2e trimester nog een daling van 0,5 % uit de bus gekomen. En voor heel 2013 was de economie met 2,3 % gegroeid. Dit cijfer was alleszins beter dan de magere 1 % van 2012 maar ver verwijderd van stevige groeicijfers van de afgelopen jaren.

Deel dit artikel