Analyse
Japan: groei ontgoochelt 4 jaar geleden - dinsdag 18 februari 2014

In het vierde kwartaal 2013 is de Japanse economie met slechts 0,3 % gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal.

De groei voor het derde en het vierde kwartaal 2013 ligt fors lager dan in de twee eerste kwartalen (+1,1 % en +0,9 %).
Niettemin geloven we dat de economie uiteindelijk zal herstellen. Gezien de yen ondergewaardeerd is ten opzichte van de euro en de Japanse aandelen correct gewaardeerd zijn, is beleggen in de beurs van Tokyo interessant ter diversificatie. Beleg er een klein deel van uw
portefeuille via het fonds Aberdeen Global - Japanese Equity A2 JPY.

 

Enerzijds bereiden de Japanse gezinnen zich voor op de stijging van de btw die op 01/04 zal plaatsvinden (van 5 tot 8 %) en geven ze veel meer uit, wat een gunstige impact heeft op de economie.

 

Anderzijds wordt er te weinig geïnvesteerd. Japanse bedrijven vrezen immers voor de nakende btw-verhoging en beperken bijgevolg hun investeringen.

 

Daarnaast wordt de groei door de buitenlandse handel afgestraft. Terwijl de binnenlandse vraag in het vierde kwartaal 2013 met 0,8 % steeg ten opzichte van het derde kwartaal, is de economische groei door de buitenlandse handel met 0,5 % gezakt.

 

Van het derde tot het vierde kwartaal schoot de import de lucht in tot 3,5 % en dit terwijl de export met slechts 0,4 % kon stijgen. De Japanse verkopen stellen teleur, ondanks het feit dat de yen is gekelderd (terugval van bijna 40 % t.o.v. de euro op 2 jaar tijd).

 

De volgende maanden zullen cruciaal zijn. De Japanse economie zal het hoofd moeten bieden aan de btw-stijging en de export zal nieuw leven moeten worden ingeblazen.

 

Deel dit artikel