Analyse
Groeilanden op een keerpunt = nieuwe beleggingskansen? 4 jaar geleden - woensdag 5 februari 2014

Door het einde van het extreem flexibele beleid van de Fed krijgen diverse groeilandmunten klappen en moeten hun monetaire autoriteiten de rentestand (fors) optrekken om weerwerk te bieden. Dat opent hier en daar beleggingskansen.

Als u de risico's aanvaardt, mag u tot 5 % van uw portefeuille besteden aan de Braziliaanse real. Concreet mag u opteren voor een fonds zoals HSBC GIF Brazil Bond, dat belegt in Braziliaanse overheidsobligaties, maar ook voor een individuele obligatie, zoals de recente uitgifte van Nordic Investment Bank (ISIN: XS0879438793). Die biedt een brutocoupon van slechts 6 % maar gezien de aankoopprijs (93,75 % incl. kosten) is het nettorendement toch 8,02 %.

 

Terugslag van het Fed-beleid

In volle crisis lanceerde de Amerikaanse centrale bank een uitgebreid activa-inkoopprogramma om de rentevoeten laag te houden en de economie te ondersteunen. Beleggers trokken toen op zoek naar hogere rendementen naar de groeilanden. Voor diverse van die groeilanden was die buitenlandse kapitaalinstroom meer dan welkom, want de spaarcenten van hun eigen inwoners volstonden niet om grote investeringen te financieren.

 

Maar nu de Amerikaanse economie het weer beter doet, schroeft de Fed haar activa-inkoop terug. Ook repatriëren beleggers gezien het stijgende rentepeil hun centen naar de VS.

 

Stijgende rentevoeten

De groeilanden die het hardst geraakt worden, zijn diegene die het sterkst afhankelijk zijn van buitenlands geld (Turkije, India, Brazilië en Zuid-Afrika). Voor hen is de beste remedie om de tegenbeweging af te remmen door op hun activa rendementen te bieden die voldoende hoog zijn om de risico's te compenseren. Zo verhoogde de Turkse centrale bank haar leidende rente in een beweging van 4,5 tot 10 %!

 

Door hun rentevoeten zo te verhogen, ontketenden de centrale banken van de groeilanden als het ware een rendementswedloop, die wellicht gewonnen zal worden door de landen die erin slagen hoge rentevoeten te combineren met een geloofwaardig monetair beleid. Die wedloop zal zich uitbreiden naar alle groeilanden, wat geen goed nieuws is voor hun economische groei (die nu al vertraagt door de algemene daling van de grondstofprijzen).

 

Maar ook zelf niet zonder zonde

De Fed is echter niet de enige schuldige voor de problemen waarmee de groeilanden nu kampen. Verschillende van die landen hebben immers de voorbije jaren van goedkoop krediet niet aangegrepen om hun problemen aan te pakken en de beleggers vrezen dan ook dat dit nog minder zal lukken naarmate de rente stijgt. En dan zijn er natuurlijk ook nog politieke en sociale factoren die spelen, zoals in Turkije, Oekraïne en Thailand.

 

Conclusie en adviezen

De groeilanden kunnen nog door nieuwe schokken worden getroffen maar na de neerwaartse correctie van het voorbije jaar houden de koersniveaus van de meeste munten al rekening met pessimistische scenario's.

 

Er zijn dus opportuniteiten te vinden... Zo raden we u obligaties in Braziliaanse real aan. Onze inflatieverwachting op lange termijn voor Brazilië is bijna 5 %, wat zal wegen op de munt. Maar de koers houdt hier al deels rekening mee. Het hoge rendement van obligaties in real (netto 7 à 10 % naargelang de looptijd) lijkt ons het risico op een daling van de munt voldoende te compenseren.

 

Deel dit artikel