Analyse
De voorbije beursweek: Nasdaq scheert hoogste top sinds 14 jaar! 4 jaar geleden - vrijdag 28 februari 2014

Terwijl eind 2013 een golf van enthousiasme op de markten heerste, zijn beleggers nu globaal gezien voorzichtiger geworden. De technologie-index daarentegen ondervindt een positieve impact van de beursintroducties en de overnames.

De markten blijven aarzelen en de risicoaversie neemt toe als gevolg van de spanningen in Oekraïne. Niettemin horen aandelen nog steeds thuis in een gediversifieerde portefeuille.
De Stoxx Europe 50 sloot de week af in het groen en blijft vrijwel stabiel. De S&P 500 steeg met ongeveer 1 %. De Nasdaq klokte af op +1,3 % en bereikte zijn absoluut record sinds 14 jaar. De Bel 20 oogstte een winst van 1,6 %, na een week waarin talrijke goede en maar ook minder goede resultaten werden bekendgemaakt.

 

– De mijnsector (-2,4 % over de week) leed onder de prijsdaling van ijzererts en de aanhoudende onzekerheid rond de Chinese groei.
– In de verzekeringssector (-0,7%) zal Allianz (houden) in 2014 lijden onder de moeilijkheden waarmee zijn filiaal Pimco (obligatiefondsen) worstelt. Zijn bedrijfswinst zou niet stijgen. In deze sector raden we u eerder aan om Axa, Zurich Insurance en Delta Lloyd te kopen.
– WPP (houden) , HSBC (houden) en Holcim werden in 2013 getroffen door de economische vertraging in China. Het trio lijdt onder onzekere vooruitzichten voor 2014.
– LVMH (verkopen), Schneider (houden) en Rio Tinto (kopen) staan nu eveneens onder druk van de Chinese groeivertraging.
– Ladbrokes (verkopen) slaagt er maar niet in om uit de penarie te geraken.
– De aandeelhouder van Bouygues (kopen) zou wel eens voordeel kunnen putten uit de consolidatiegolf in de Franse telecomsector.
– GDF Suez (kopen) heeft zijn bedrijfsdoelstellingen voor 2013 behaald maar is voorzichtig wat betreft het dividend voor 2014 (we mikken op een daling).
– Bekaert (houden) werd afgestraft door de Aziatische concurrentie en maakte voor 2013 een omzetdaling van 7,9 % bekend (of 3,3 % zonder afstotingen, overnames en wisselkoerseffecten). Dit is slechter dan voorzien. De marges herstellen stilletjes aan dankzij de herstructureringsmaatregelen. De groep knoopte in 2013 opnieuw aan met winst (0,42 EUR per aandeel) maar toch ligt het resultaat 9% onder onze verwachtingen. Daarnaast gaat Bekaert de staaldraaddivisie van Pirelli overnemen om zo zijn productiecapaciteit op te drijven.
– Ackermans & van Haaren (houden) kondigde voor 2013 een winst per aandeel aan van 8,90 EUR per aandeel, geboost door de boekhoudkundige herwaardering van DEME (zonder dit klimt de winst met 10%, tot 5,50 EUR, conform onze verwachtingen). De decote ligt te laag om het aandeel te kopen.
– CFE (verkopen) sloot 2013 af in de rode cijfers. Dit is echter enkel te wijten aan boekhoudkundige elementen gelinkt aan de kapitaalverhoging. Zonder deze elementen ligt het resultaat vrijwel in de lijn van onze verwachtingen. De bouwpoot leed zoals voorzien verlies maar DEME boekte puike resultaten. Het orderboekje is beter gevuld dan verwacht en het dividend wordt behouden op 0,8625 EUR netto. Het aandeel is echter nog steeds iets te duur.
– D’Ieteren (verkopen ondanks de daling van 12 %): de resultaten voor 2013 (zonder uitzonderlijke elementen en voor belastingen) zakten met 11,3 %, wat iets boven onze verwachtingen is. D'Ieteren verwacht voor 2014 opnieuw een lichte terugval van de winst. De zachte winter in Europa is alvast slechts nieuws voor de groep. Volgens ons onderschatten de markten nog steeds de structurele druk op de marges, zowel in de autoruiten als in de autoverkoop.
– Sioen (kopen): ondanks een moeizaam jaarbegin slaagde Sioen er in 2013 in om zijn omzet op peil te houden en steeg de winst dankzij de strikte kostencontrole met 5,1%. Door de inkoop en vernietiging van eigen aandelen steeg de winst per aandeel zelfs met 9% en het dividend met 6,5%. Sioen deed het dus een stuk beter dan onze verwachtingen. Voor 2014 is de groep optimistisch gestemd.
– Ascencio (houden) kondigde een belangrijke kapitaalverhoging aan (met voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders) om haar expansie te financieren en de schuldgraad binnen de perken te houden.
– Mobistar (verkopen) kende een barslecht 4e kwartaal en moest zwaar teleurstellende jaarcijfers opbiechten. Heel wat klanten vertrokken, terwijl de resterende minder centen in het laatje brachten. Mobistar tracht het bloeden te stelpen met de uitrol van zijn supersnel 4G-netwerk, de herlancering van een triple play aanbod (telefoon, internet, televisie) en bijkomende kostenbesparingen. Maar het einde van de malaise is nog niet in zicht.
– Picanol (verkopen) beleefde in 2013 een echt topjaar. Als appeltje voor de dorst wordt de winst wederom volledig in het bedrijf gehouden en is er geen dividend. De vooruitzichten voor 2014 ogen echter weinig opbeurend. Voor de 1e jaarhelft rekent Picanol op een omzetval van 25 tot 30%.
– Delhaize (kopen): verkoopt zijn 54 verlieslatende winkels in Bulgarije (later misschien ook de winkels in Bosnië-Herzegovina?). De supermarktgroep wil zich nog enkel toeleggen op markten waar ze leidend is.
– Belgacom (houden) maakte voor 2013 een daling van de winst van 11 % bekend, tot 1,98 EUR, als gevolg van de concurrentie. Dit is conform onze ramingen. De verwachtingen voor de omzet en de bedrijfswinst voor 2014 liggen lichtjes onder de onze. Wat betreft de winst per aandeel verlagen we echter onze ramingen. Het dividend in 2015,'16 en '17 zal zakken tot 1,13 EUR. Niettemin blijft het rendement hoog, dit is dan ook de belangrijkste troef van het aandeel.
– Solvay (verkopen) maakte teleurstellende resultaten bekend, als gevolg van de uitzonderlijke kosten en hogere belastingen dan voorzien. Het dividend blijft stabiel op 2,40 EUR netto.
– UCB (verkopen) maakte een bedrijfsresultaat bekend dat conform onze verwachtingen is. In 2014 wordt een stijging verwacht dankzij zijn belangrijkste producten. De koers is te optimistisch.
– AB InBev (verkopen) bevestigt dat zijn groei vertraagt. Het dividend wordt niet voldoende opgetrokken opdat we ons advies zouden wijzigen.
– Thrombogenics (houden) steeg deze week met 14 %. De groep is op zoek naar een partner om Jetrea in de VS te verkopen, wat Alcon (partner voor de rest van de wereld) zou kunnen aansporen om sneller een bod te doen op de groep
– Pairi Daiza (verkopen) veerde op als gevolg van de langverwachte komst van de panda's. De investering zou rendabel moeten zijn maar de beurs overdrijft.

 

Op de agenda

– Maandag 3 maart: dividend van Intel, SAP ontmoet zijn beleggers; index van de industriële activiteit in de VS
– Dinsdag 4 maart: dividend van Pfizer
– Woensdag 5 maart: resultaten van Adidas, Carrefour; ex-coupon van Bank of America, analistenvergadering bij Exxon; bbp in de eurozone.
– Donderdag 6 maart: resultaten van Deutsche Telekom, Telecom Italia; vergadering van de ECB en de Bank of England.
– Vrijdag 7 maart: resultaten van Brederode, werkloosheid in België en in de VS

 

Deel dit artikel