Analyse
Wisselmarkten onder druk 4 jaar geleden - dinsdag 28 januari 2014

Biedt de prijzige euro de belegger de mogelijkheid zaakjes te doen buiten de eurozone?

Ja. Maar ondanks de forse daling van hun munt zien we geen waarde in Argentinië, Turkije en Australië. Enkel Brazilië en India zijn een aankoop waardig (elk 5 % van de dynamische portefeuille en/of op lange termijn). 

 

Argentinië

Gezien het wantrouwen van beleggers en het onvermogen van de monetaire autoriteiten om kapitaalvlucht tegen te houden, heeft Argentinië nieuwe kapitaalrestricties ingevoerd. Deze ingreep bracht een paniekbeweging op gang. De peso verloor zo’n 10 % van zijn waarde sinds begin dit jaar en 33 % op jaarbasis.

 

Na bijna 6 miljard USD te hebben verkocht in 2013 om de peso te ondersteunen, heeft de Argentijnse centrale bank haar reserves zien terugvallen tot minder dan 30 miljard USD, het laagste niveau in zeven jaar. Dit bedrag zou te weinig kunnen zijn om aan de verplichtingen tegenover financiers te kunnen voldoen. De markten vrezen voor een val van de peso en in het geval van een nieuwe aanval voor een nieuwe wanbetaling. Mijd Argentijnse activa.

 

Turkije

In Turkije is de centrale bank eveneens tussengekomen om de Turkse lira te ondersteunen (die sinds begin dit jaar 5 % van haar waarde verloor). Ze wil hiermee de nervositeit van beleggers terugdringen. Deze kijken immers met argusogen naar de laatste ontwikkelingen in het land zowel op economisch, politiek of juridisch vlak.

 

Brazilië en Zuid-Afrika

Het beleggerswantrouwen tegenover munten van opkomende landen was groot want de Braziliaanse real en de Zuid-Afrikaanse rand kenden ook een moeilijke week.

 

Canada

Maar ook andere munten stonden in de hoek waar de klappen vielen: de Canadese dollar daalde ook fors. De groeiende bezorgdheid van de Bank of Canada over de te lage inflatie en de zwakke economie lag aan de basis. Een renteverlaging behoort tot de mogelijkheden waardoor het verschil met de Amerikaanse rentevoeten zal terugvallen.

 

Australië

Ook de Australische dollar heeft het moeilijk. Ten eerste omdat de Reserve Bank of Australia vastberaden blijft om haar munt te verzwakken. Ten tweede omdat de aangekondigde Chinese vertraging voor het vierde kwartaal en de krimp van de index die de Chinese industriële activiteit opmeet laten vermoeden dat de vraag naar grondstoffen, die Australië massaal uitvoert, zal terugvallen.

 

Deel dit artikel