Analyse
Rentevoeten in Spanje, Italiƫ, Noord-Amerika... 4 jaar geleden - dinsdag 7 januari 2014

Spaanse/Italiaanse rente op 10 jaar onder 4 %... en Amerikaanse rente boven de 3 %

We vermijden nog steeds de eurozone en geven de voorkeur aan de Verenigde Staten. We beleggen er hoofdzakelijk in aandelen. Raadpleeg onze rubriek Stel uw portefeuille samen en ontdek onze strategie. 

 

De verbetering van de verwachtingen voor de Europese economie en de goede indicatoren uit Spanje en Italië hebben de risicopremie tussen de rentevoeten uit deze twee landen en die uit Duitsland doen krimpen. Het verschil bedraagt vandaag minder dan 200 punten. Na een relatief kalm jaar lijken de markten ervan uit te gaan dat het ergste voorbij is. We delen deze stelling maar onderschatten evenwel niet de risico’s die gepaard gaan met een zwakke groei en de broosheid van het Europese banksysteem.

 

In de VS staat tegenover de sterke groei opgetekend in het derde kwartaal (+4,1 % op jaarbasis) en de goede vooruitzichten voor 2014 de stijging van de langetermijnrentes. Het is een feit dat de indicatoren er eerder goed waren. De Case-Shiller-index, die de evolutie van de vastgoedprijzen in de 20 grootste Amerikaanse stedelijke gebieden opmeet, heeft in oktober een jaarstijging van 13,6 % opgetekend. De prijzen van het Amerikaanse vastgoed staan hiermee terug op de niveaus van 2004 en de bouwsector profiteert hiervan. Zo zijn de bouwuitgaven van de privé-sector het sterkst gestegen sinds 2009. De ISM-index, die opmeet hoe aankoopdirecteuren tegen de economische ontwikkeling aankijken, kwam op 57 punten uit in december. 50 punten geeft het verschil aan tussen expansie en contractie. Extra bemoedigend was de stijging van het aantal nieuwe bestellingen.

 

Deel dit artikel