Analyse
Gezinsuitgaven VS bereikten hoog niveau 4 jaar geleden - woensdag 15 januari 2014

De gezinsuitgaven, die onmisbaar zijn voor het verdere economische herstel van de VS, handhaafden zich eind 2013 op een hoog niveau.

We beleggen 20 % van onze portefeuilles in Amerikaanse aandelen en 5 % in obligaties in Amerikaanse dollar. 

 

De kleinhandelsverkopen in de VS zijn in november en december met 0,2 % gestegen (ondanks een daling van de autoverkopen). De verkopen klommen zo voor de negende maand op rij. Op jaarbasis bedraagt de stijging 4,1 %.
Oorspronkelijk heerste er onzekerheid over de eindejaarverkopen, terwijl deze net essentieel zijn voor de goede gezondheid van de Amerikaanse handel. Nu blijkt echter dat de gezinnen ook tijdens deze periode massaal zijn blijven kopen.

 

Gezien de gezinsuitgaven mooi op peil zijn gebleven, is de economie in het 4e kwartaal waarschijnlijk flink gegroeid. Wel is het zo dat Amerikanen hun spaarcenten aanspreken om aankopen te doen. Opdat de economische dynamiek zou aansterken, is beterschap op de arbeidsmarkt dus absoluut noodzakelijk. Bovendien sturen de slechte weersomstandigheden de economie en de tewerkstellingscijfers van december en januari nu al een paar weken in de war. Er wordt dus met spanning gewacht op de cijfers voor februari. Deze worden op 7 maart bekendgemaakt.

 

Deel dit artikel