Analyse
De Europese industrie opnieuw in vorm 4 jaar geleden - vrijdag 3 januari 2014

Deze betere vorm is positief voor Duitsland, de locomotief van de Europese economie. De Duitse beurs kreeg hierdoor een extra duwtje en zette donderdag een nieuw record neer.

Maar tegen de huidige koersen zijn Duitse aandelen duur volgens ons. Beleg er niet in. Hou hooguit aandelen zoals Allianz, BASF, Daimler, Deutsche Lufthansa, Deutsche Post, E.ON en Metro in de portefeuille.

 

Activiteit in stijgende lijn

De PMI-indicator voor de Europese industrie, die via een rondvraag bij aankoopdirecteuren de activiteit opmeet, heeft met 52,7 punten in december het hoogste peil bereikt in 31 maanden. Een cijfer boven de 50 betekent dat de economische activiteit groeit.

 

Kers op de taart is dat de industrie herstelt in een hele resem Europese landen. In Duitsland natuurlijk maar ook in Italië, Spanje en zelfs Griekenland dat na jaren van neergang in 2014 eindelijk opnieuw voet aan de grond zou kunnen hebben.

 

Frankrijk blijft achter

Het enige slechte nieuws komt uit Frankrijk, de tweede grootste economie van de eurozone. De PMI kwam op slechts 47 punten uit, het laagste niveau sinds het voorjaar van 2013. Een teken aan de wand dat de Franse industrie het nog steeds moeilijk heeft.

 

Deel dit artikel