Analyse
Chinese vertraging houdt aan 4 jaar geleden - dinsdag 28 januari 2014

Moet men er nog beleggen?

Ja. China is nog steeds één van de meest dynamische economieën ter wereld. Zelfs met een lagere groei, blijft de Chinese aandelenmarkt interessant. Beleg er 10 % in via de aandelenfondsen Fidelity China Focus A EUR en GAM Star China Equity USD.

 

De Chinese economie kende een kleine vertraging op het einde van het jaar. In het vierde kwartaal bedroeg de groei 7,7 %, tegenover 7,8 % het kwartaal daarvoor. De tweede grootste economie eindigde aldus met een groei van 7,7 % in 2013, hetzelfde cijfer als in 2012. Deze tendens zal zich de komende jaren voortzetten.

 

Ondanks de inspanningen van de overheid, kan de Chinese consument niet alleen de groei dragen (alvast niet tegen het ritme dat we de voorbije jaren gewend waren geraakt). De buitenlandse handel heeft het moeilijker door de geleidelijke hausse van de yuan en de lonen, waardoor de concurrentiekracht daalt. En de investeringen, de laatste jaren de echte motor van de economie, zullen afzien door de strengere kredietvoorwaarden. De Chinese groei zou in 2014 boven de 7 % moeten uitkomen (we mikken op 7,5 %) maar op termijn gaan we uit van een groei dichter bij het potentieel van het land, namelijk 5 %.

 

Deel dit artikel