Analyse
Braziliƫ: trekt leidende rentevoet op 4 jaar geleden - vrijdag 17 januari 2014

De centrale bank van Brazilië trok op 16 januari zijn leidende rentevoet op tot 10,5 % en meldt dat een verdere stijging zeker niet uitgesloten is.

De Braziliaanse economie zal het in 2014 niet gemakkelijk hebben.
Beleg enkel in
Braziliaanse aandelenfondsen als risico's u niet afschrikken en indien u op langetermijn belegt. 

 

Door de leidende rentevoet op te trekken, wil de centrale bank de inflatie tegengaan. Tussen november en december zijn de prijzen immers met 0,92 % gestegen, een fenomeen dat op 10 jaar tijd nooit gebeurd is. De inflatie piekt momenteel op 5,91 %, ver boven de doelstelling vooropgesteld door de overheid, nl. 4,5 %. Erger nog is dat de inflatie de absolute limiet, die 6,5 % bedraagt, dreigt te overschrijden.

 

De inflatie, in de hand gewerkt door de waardevermindering van de real, de stijging van de lonen en de plotse klim van de transportprijzen: het zal moeilijk zijn om al deze factoren onder controle te houden. Vorig jaar boerde de Braziliaanse munt nog met 10 % achteruit ten opzichte van de dollar. De prijs van geïmporteerde goederen zal dus blijven klimmen. Bovendien zal gezien de werkloosheid slechts 4,6 % bedraagt de opwaartse druk op de lonen nog aanhouden. Ook is het goed mogelijk dat de prijzen tijdens de Wereldbeker voetbal deze zomer tijdelijk zullen stijgen.

 

Deel dit artikel