Analyse
Zweden: renteverlaging 4 jaar geleden - woensdag 18 december 2013

De Zweedse Riksbank verlaagde zijn leidende rentevoeten tot 0,75 %.

Blijf beleggen in Zweedse obligaties via KBC Renta Sekarenta (Uitbetaling) of in Zweedse aandelen via SSgA Sweden Index Equity Fund.
Raadpleeg
onze strategie en ontdek in welke mate u in Zweden kunt beleggen, afhankelijk van uw profiel en beleggingshorizon. 

 

Om een deflatie te vermijden besloot de Riksbank om zijn leidende rentevoet te verlagen. De Zweedse inflatie bedroeg in november namelijk amper 0,3 %, één van de laagste in Europa. En het ziet ernaar dat de inflatie in de toekomst nog onder de beoogde 2 %-drempel zal blijven liggen.

 

Toch houdt deze renteverlaging een aantal risico's in. De vastgoedprijzen zijn immers te snel gestegen, ook kreunen de gezinnen onder een aanzienlijke schuldenlast. En nog lagere rentevoeten zouden de vastgoedprijzen verder in de hand kunnen werken.

 

Volgens de Riksbank vormt een mogelijke deflatie echter een grotere bedreiging. Gezien de huidige conjunctuur waarbij prijzen en lonen een dalende trend volgen, zou de schuldenlast van de gezinnen nog meer kunnen aanzwellen met alle gevolgen van dien voor de economie.
De Riksbank voorziet dan ook geen verhoging van de leidende rentevoet voor 2015.

 

Gevolg is dat de rentevoeten van Zweedse staatsobligaties iets lager liggen (2,3 % op 10 jaar) dan in Frankrijk of België (2,4 %). Toch zijn ze interessant gezien
- ze u een veilige belegging garanderen (AAA- rating)
- hun reële rendementen niet te verwaarlozen zijn, rekening houdend met de beperkte inflatie
- de Zweedse kroon ondergewaardeerd is ten opzichte van de euro en over flink wat stijgingspotentieel beschikt.

 

Ook de beurs van Stockholm biedt u opportuniteiten. Zweden is immers één van de meest competitieve economieën ter wereld. Ook zijn bedrijven fors gericht op de internationale markt en zijn ze dus goed geplaatst om mee te genieten van de herstellende groei in de VS en het potentieel waarover talrijke ontluikende markten nog beschikken.

 

Deel dit artikel