Analyse
Rusland wil zijn economie opnieuw meer vaart te geven 4 jaar geleden - dinsdag 10 december 2013

Is dit voldoende reden om Russische aandelen te kopen?

Rusland gooide de voorbije jaren geen hoge ogen: de bureaucratie blijft veel te log, de administratie is corrupt, het gerechtelijk apparaat staat ten dienste van de politieke machthebbers en de infrastructuur is verouderd. De koopkracht van de gezinnen is gestegen dankzij de olie- en gasroebels en de consumptie heeft de activiteit ondersteund, maar die dynamiek botst tegen zijn grenzen aan en de economische groei blijft achteruitboeren.
Rusland belandde dit jaar in een recessie en mikt nu op de oprichting van een Euraziatische unie. Niettemin verliest de beurs van Moskou al drie jaar terrein en is ze ver verwijderd van haar niveaus van voor de crisis. De aandelen hebben momenteel dan ook onvoldoende potentieel en we raden u aan om uw Russische fondsen te VERKOPEN.

 

Recessie

Het bbp boerde in de eerste drie kwartalen met 0,3 % achteruit en de economische groei volgt al ruim 2 jaar een neerwaartse trend (+1,2 % t.o.v. +5 % in het derde kwartaal 2011 et +9,2 % begin 2008). De gezinsconsumptie en de energieproductie zijn de enige aandrijfmotoren.

Russische bedrijven zijn slechts in beperkte mate internationaal actief en lijden onder de buitenlandse concurrentie. Ondanks de olie- en gasexport is de handelsbalans negatief geworden.

Investeringsklimaat verbeteren

De investeringen moesten in 2013 de activiteit stimuleren, de competitiviteit herstellen en de vooruitzichten van Rusland verbeteren maar daar kwam weinig van terecht. De openbare infrastructuur en de bedrijfsuitrusting zijn verouderd en de investeringen zijn te veel gefocust op grote winkelcentra.

De autoriteiten veranderden dan ook het geweer van schouder. De vele olie- en gasroebels gaan nu naar grote investeringsprojecten van de overheid, die ook de investeringszin vanuit de privésector moeten aanwakkeren. Helaas leverde die strategiewijziging tot dusver nog maar weinig concrete realisaties op. Sterker nog, de plannen liepen al zoveel vertraging op dat de doelstelling van het Kremlin bijna niet meer haalbaar lijkt (de investeringen tegen 2018 met 5% van het bbp verhogen en de arbeidsproductiviteit met 50 %)

Euraziatische economische unie

Er is al een douaneunie met Wit-Rusland en Kazachstan maar Moskou wil nog verder gaan en op 1 januari 2015 een Euraziatische Economische Unie oprichten. Rusland voelt zich ingesloten tussen de Europese Unie en China, dat steeds sterker aanwezig is. Via die Euraziatische Unie wil Rusland een bevoorrechte handelsruimte creëren zo de eigen bedrijven toch meer kansen bieden om hun producten te slijten, o.a. dankzij douanevoordelen.

Zo had er een associatieverdrag getekend moeten worden met de EU maar Armenië keerde onder Russische druk zijn kar en koos ervoor om mee te werken aan de oprichting van de Euraziatische Unie. Ook het volksprotest in Kiev van de voorbije dagen moet in die context gezien worden, met president Janoekovitsj die met het oog op zijn herverkiezing in 2015 geneigd lijkt meer toenadering te zoeken tot Rusland en Europa wat in de wachtkamer te laten.

 

Deel dit artikel