Analyse
Japans herstel: gewaagd en geslaagd? 4 jaar geleden - donderdag 26 december 2013

Blijft de beurs van Tokyo koopwaardig?

Het voortduren van het economisch herstel in Japan de voorbije kwartalen haalde de beleggers terug en resulteerde in een topjaar voor de beurs van Tokio. De Japanse beurs is sinds begin dit jaar al bijna 50% hoger geklommen (+20% in euro, door de zwakke yen). Ondanks alles kunt u steeds 5 % van uw portefeuille, in Japanse aandelen beleggen via het fonds Aberdeen Global - Japanese Equity A2 JPY.
Japanse obligaties daarentegen zijn overgewaardeerd en laat u beter voor wat ze zijn.

 

Eenvoudig recept

De overheid doet er alles aan om de economische activiteit aan te jagen, terwijl de centrale bank door 70% van het overheidsschuldpapier op te kopen, de rentevoeten extreem laag houdt. De geldcreatie haalt de waarde van de yen op de internationale wisselmarkten onderuit, wat dan weer de Japanse export ten goede komt. Het Japanse bbp is de eerste drie kwartalen van 2013 duidelijk gestegen. Datzelfde geldt ook voor de export, de bedrijven zetten recordwinsten neer, en het inflatiepeil klokt af op 1,1%. Maar door de boomende uitgaven loopt het begrotingstekort op tot 9 % en de staatsschuld tot maar liefst 240% van het bbp; er zijn ook systematisch handelstekorten doordat ingevoerde producten veel duurder zijn geworden door de zwakke yen. Tot slot lijkt de dynamiek al wat gas terug te nemen: in het 1ste kwartaal was er nog een groei van 1,1% op kwartaalbasis, tussen juli en september was dat al maar 0,3% meer.

 

Lonen: belangrijke factor

Ook de kleinere bedrijven tonen nu meer vertrouwen en normaal zouden de investeringen in productiegoederen op gang moeten komen. Bij de gezinnen ligt de situatie moeilijker. Door de aangekondigde btw-verhoging op 1 april (van 5 naar 8%) zullen veel consumenten nu nog snel grote aankopen doen en zo de consumptie de komende maanden kunstmatig ondersteunen. Daarna zal veel afhangen van de loonsevolutie. In Japan past men de lonen aan de conjunctuur. Dankzij het herstel van de voorbije maanden zagen veel Japanners hun inkomen al stijgen (premies en overuren). De volgende stap zou normaal een daling van het aantal tijdelijke arbeidskrachten moeten zijn (meer mensen met een vast contract) en tot slot een echte loonsherwaardering.

 

Derde "pijl" de moeilijkste

Het Japanse relanceplan bestaat uit drie luiken. De eerste twee, een budgettaire relance en een flexibel monetair beleid, hebben hun doel niet gemist. Maar Japan zal ook de derde krachtig moeten afschieten: de structurele hervormingen. Japan mikt op meer openheid en onderhandelt het weer over vrijhandelsakkoorden. De Japanse energiesector ligt op apegapen: kernreactoren zijn stilgelegd en de elektriciteitsproductie met thermische centrales weegt op de handelsbalans (brandstof wordt integraal ingevoerd). De fiscaliteit moet herbekeken worden om de schuld in te dijken. Naast de btw-verhoging zullen ook de bedrijfsbelastingen grondig hervormd worden. De laatste uitdaging is de hervorming van de arbeidsmarkt. De Bank of Japan liet weten nog meer geld in de economie te willen pompen en zoveel schuldpapier op te kopen als nodig is.

Deel dit artikel